Poslanci schválili příspěvek ve výši 25 tisíc korun pro OSVČ

Poslanci schválili příspěvek ve výši 25 tisíc korun

Poslanci v úterý 07.05.2020 zasedli ke stolu, kde společně jednali o náhradě ve výši 25 tisíc korun pro osoby samostatně výdělečné činné. Během schůze se poslanci shodli na tom, že vyplacená bude tato částka všem osobám OSVČ, ať už na hlavní nebo vedlejší poměr. U vedlejší činnosti je ovšem podmínkou fakt, že člověk nesmí být zaměstnán. Má-li člověk zaměstnání, u kterého podnikání na vedlejší činnost, nemá nárok na odškodné ve výši 25 tisíc korun.

Bližší informace v kostce

Nevykonáváte práci na hlavní pracovní poměr, ale jste OSVČ a nevíte, zda spadáte do této kategorie? V kostce si ukážeme, jaké podnikající osoby mají na tento jednorázový příspěvek nárok. V první řadě jsou to ty osoby, které vykonávají živnostenské oprávnění na hlavní činnost. Dále pak osoby vykonávající živnostenské oprávnění na vedlejší činnosti, ovšem bez zaměstnání. Příkladem jsou například invalidní nebo starobní důchodci, studenti do 26 let, OSVČ pobírající ošetřovné, OSVČ pracující na DPČ nebo DPP a v neposlední řadě zaměstnavatelé nebo lidi s čestným prohlášením.

Poslanci schválili příspěvek ve výši 25 tisíc korun pro OSVČ

Pokud jste tedy zaměstnán na hlavní pracovní poměr a k tomu vykonáváte živnostenské oprávnění na vedlejší činnost, nárok na tento příspěvek nemáte. O tom jsme konec konců psali v prvním odstavci tohoto článku. V takovém případě je nutné obrátit se na program vyhlášen vládou, který se týká ministerstva práce. Další podmínkou pro získání tohoto příspěvku je datum zahájení podnikání. Jestliže jste začali podnikat po 12. březnu 2020, nemáte rovněž na příspěvek ve výši 25 tisíc korun nárok. Ostatní živnostníci splňující podmínky mohou žádat o příspěvek na finančním úřadě.

Kdy můžete žádat o finance?

O finanční prostředky budete moci žádat od 15. dubna, a to prostřednictvím daňového portálu nebo na svém finančním úřadě. Vzhledem k bezpečnostním opatřením je lepší využít daňový portál, který mimo jiné žádosti také urychlí. Žádost můžete podat maximálně do konce června, pozdějším žádostem nebude vyhověno.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient