Co jsou to kryptoměny?

Co jsou to kryptoměny

Co jsou kryptoměny

Kryptoměny, s tímto termínem se setkáváme při běžné komunikaci stále častěji. Hlavně starší generace, nebo lidé, kteří nejsou až tak zběhlí v online prostředí však mohou mít s tímto termínem a jeho zařazením problém. O co tedy vlastně jde, když se mluví o kryptoměnách?

Kryptoměny jsou digitální neboli elektronické peníze, nejedná se tedy o fyzickou podobu peněz, ale můžeme je připodobnit k šeku, či platební kartě. Mají počátky již ve 20. století, kdy se začal rozšiřovat internet. Došlo tenkrát k vzniku několika platebních systémů, které sloužili k úhradě nižších částek a slibovali snížení nákladů provázejících  tradiční platební transakce.

Výhody kryptoměn:

  • Nejsou kontrolovány žádnou institucí.
  • Lze je odeslat okamžitě i na druhý konec světa.
  • S transakcí nejsou spojeny žádné osobní údaje

Jaké máme druhy kryptoměn:

Kryptoměny můžeme rozdělit dle způsobu těžby a počtu jednotek.

Bitcoin: Asi nejznámější a nejžádanější kryptoměna.

Ethereum

Ripple

Litecoin: Po bitcoinu druhá nejznámější kryptoměna, jeho tržní kapitalizace je však nižší než u bitcoinu. I tak se však drží daleko před ostatními měnami, které si budeme zmiňovat níže.

Namecoin

Monero

Lisk

Zcash

Tohle je výpis jen několika druhů, jejich počet však neustále, s rozšiřováním se internetu a také povědomí o kryptoměnách, roste.

Kde nakupovat za kryptoměnu

Jak se dostat ke kryptoměnám?

Kryptoměny se nakupují ve specializovaných směnárnách a na burzách

Směnárny jsou pro začátek výhodnější. Na založený účet v této online směnárně si převedete reálné peníze, které Vám pak ve směnárně promění na Vámi požadovanou kryptoměnu. Musíte počítat s tím, že tyto směnárny fungují na stejném principu jako ty reálně, což znamená, že neposkytují své služby zdarma, ale kryptoměnu vykoupí za nižší cenu, než za kterou ji prodají. I proto je lepší následně získanou kryptoměnu prodávat na burze. Burza kryptoměn funguje na stejném principu jako akciová burza.

Kde nakupovat za kryptoměnu?

V České republice jsou zatím možnosti omezené. V Praze se dá bitcoinem platit ve vybraných kavárnách, restauracích, nebo třeba kadeřnictvích. Na internetu můžete za bitcoiny nakoupit na Alza.cz

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient