Co byste měli vědět před koupí gramofonu?

Dva z nejdůležitějších komponentů na každém gramofonu jsou přenoska a jehla. Jejich kvalita má obrovský dopad na to, jak bude záznam znít, a jsou to také komponenty, které budete na gramofonu nejčastěji měnit.

Jak funguje přenoska a jehla

Hrot jehly je tvořen diamantem a během přehrávání spočívá v drážce gramofonové desky. Hrotů může být několik typů, nejběžnější a také nejlevnější je hrot kónického tvaru, který nezapadne tak hluboko do drážky a podává tedy méně detailů. Dalším typem je hrot eliptický, který zapadne do drážky lépe a je tak schopen reprodukovat i jemnější zvuky. Mezi nejlepší patří speciální biradiální diamantové hroty Shibata, které poskytují lepší zvukové vlastnosti a méně opotřebovávají desky. Jehla je usazena v přenosce, jejímž hlavním úkolem je převést vibrace z jehly na elektrický signál, který rozezvučí reproduktory. Většina přenosek má pohyblivý magnet MM), ale u špičkových gramofonů se můžeme setkat i s přenoskou s pohyblivou cívkou (MC). 

Pokud navštívíte stránky předního prodejce hifi techniky na adrese https://www.htpshop.cz/gramofonove-pristroje/, naleznete zde oba typy gramofonových přenosek a mnoho dalších špičkových hifi doplňků.

Kolik stojí kvalitní gramofon

Vlastnit gramofon již dávno není známkou bohatství a luxusu, jak tomu bylo ještě před pár lety. Gramofony jsou dostupné v mnoha variantách, od nejlevnějších, které můžete pořídit za pár tisíc, až po špičkové kousky, za které utratíte statisíce. Od levnějších typů pochopitelně nemůžete čekat stejný zážitek jako od gramofonu za několik set tisíc, ale pro běžný domácí poslech bohatě postačí. Navštivte stránky https://www.htpshop.cz/gramofonove-pristroje/ a přesvědčte se sami – z širokého sortimentu gramofonových přístrojů v různých cenových hladinách si vybere opravdu každý.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient