Jak přemoci jet leg?

Jet leg je cestovatelská pásmová nemoc. Ne zas tak vážná, ale pro pravidelné cestovatele rozhodně ne moc příjemná. Jakmile se totiž objeví v jiném časovém pásmu, jejich biorytmy setrvávají v pásmu domovském. Ve dne tak mívají noc a obráceně. A to samozřejmě přináší určitý diskomfort a problémy.

Z lékařského hlediska jet leg neboli pásmovou nemoc způsobuje narušení cyklu spánku a bdění. K jejím hlavním patří ospalost a až neskutečná touha po spánku během dne. Postižený se v noci probouzí a přes den trpí sníženou fyzickou i psychickou výkonností a zhoršenou pamětí. Jet legu se jen těžce vyvarujete, existují však způsoby jak jeho negativní následky minimalizovat.

Dostatek tekutin, spánku a žádná těžká jídla

Nesmírně důležitý je i pravidelný přísun tekutin a eliminace těžkých jídel během letu. Lidé před cestou na východ by také několik hodin před odletem měli chodit spát o něco dříve. Kvalitní, minimálně osmihodinový spánek na luxusní matraci si také dopřejte před letem samotným, byť uznáváme, že tvrdý spánek lze jen těžko nařídit. Spát vám mnohdy nedá známá cestovatelská horečka. Pokud to je jen trochu možné, zkuste si načasovat svůj přílet na podvečer nového časového pásma a krátce po příletu se odebrat na lůžko.

Vyzkoušejte melatonin

Někteří cestovatelé také před cestou konzumují hormon melatonin, který má na starosti koordinace denních rytmů a spánku. Zkrátka tělu řekne, kdy má jít spát. V letištních lékárnách však najdete spoustu jiných přípravků většinou označených pojmem no jet leg. Některé je však třeba konzumovat v pravidelných, a to mnohdy i hodinových intervalech. Problémem je, že pokud dávku vynecháte, k čemuž většinou dochází při nočních zaoceánských letech, snížíte tím účinnost přípravku.

Po příletu odpočívejte

Přizpůsobení se novému časovému pásmu může trvat několik dní až týden – počítá se zhruba půl den na každé překročené pásmo. Adaptace je snazší, pokud je dlouhá doba přerušena mezipřistáním a po letu je možný odpočinek. Zkrátka se jet legu poddat a tělu dát, co potřebuje. Proto, cestujete-li do zahraničí za prací, si po přistání raději nechte pár volných dní na adaptaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *