Stěhování svépomocí? Zapomeňte na něj, ušetříte si nervy, čas a rozbité a ztracené věci

Od chvíle, kdy jsme s rodinou koupili nový větší byt na druhém konci Prahy, děsil nás den, kdy přijde stěhování. Už jsem párkrát nějaké zažil a vždy na něj vzpomínám jako na zmatky, hledání a zapomínání věcí.

Jako první mě napadla myšlenka, že se opět zkusíme odstěhovat sami. Kamarádů máme dost, někdo z rodiny také pomůže, a když nebudeme spěchat, musíme to přeci zvládnout. Jenže vzít si v práci volno na celý týden nejde, čerpat na stěhování svoji dovolenou se mi také moc nechtělo a organizovat čas ještě někomu jinému než sobě, to není vůbec lehký úkol. Proto jsme se rozhodli svěřit naše stěhování do rukou profesionálů. Ať se ukážou, jestli za ty peníze, o které si za stěhování domácnosti řeknou, jejich práce skutečně stojí.

Možná někomu prozradím konec již nyní, stojí to za to. Již od počátku jsme nacházeli výhody, zvlášť oproti našemu poslednímu stěhování svépomocí.

I bez obíhání supermarketů jsme měli dostatek krabic na balení

Nemuseli jsme shánět žádné krabice, přepravky, pytle, smršťovací fólie, nic takového. Vše nám za předem dohodnutou cenu dodala či půjčila stěhovací firma. O starost méně. Mimochodem, cenu veškerých služeb včetně obalového materiálu nebo stěhování těžkých břemen jsme z jejich ceníku a následného doptávání se věděli dopředu. Na konci stěhování bytu jsme tak nebyli vůbec překvapeni.

Možná to nejlepší, co stěhováci kromě té fyzické práce předvedli, byla rada ohledně důkladné přípravy. Podle ní jsme tak začali balit. Balení věcí ze starého bytu se proměnilo ve skvělou možnost, jak se některých nepotřebných věcí zbavit. Dětem to sice šlo hůře, ale byl jsem nekompromisní. I když jsem se stěhovali do většího, nemuseli jsme nový byt hned úplně zaplácnout.

Rada profíků: Balte přehledně a strategicky

Balení probíhalo asi týden, vždy večer po práci a po škole. Osvědčila se nám metoda štítků a barev. Například vše červeně označené patřilo do kuchyně, modré šlo do ložnice apod. Stěhovací firma tak při vykládání věcí hned věděla, kam co umístit.

S tím jí pomohl i plánek nového bytu. Sami stěhováci nám doporučili, ať si načrtneme, co kam v novém bytě bude patřit a kde bude mít nábytek své místo. Tento úkol jsem s radostí přenechal manželce, která se v podobném organizování přímo vyžívá. Vzhledem k tomu, že jsme si objednali stěhování po Praze i s montáží nábytku a zapojením spotřebičů, ušetřil nás tento plánek zmatené komunikace a dohadování na místě.

Co nezapomeňte při každém stěhování, je oddělit si jednu tašku s doklady, důležitými dokumenty, cennostmi a osobními léky. Tu mějte vždy při sobě. K této tašce jsme přidali ještě jednu, obsahující oblečení, jídlo a osobní hygienu nutnou pro první večer, noc a následující den v novém bytě. To pro případ, kdyby se nám nechtělo hned vybalovat.

Malá chybička s místem na parkování

Samotné stěhování proběhlo relativně snadno. Sice jsme zapomněli před vchodem zajistit místo pro stěhovací vůz a věřte mi, obíhat v sedm ráno sousedy s prosbou o přeparkování nebylo příjemné, ale zvládli jsme na. Na tento problém dejte pozor, může vám ušetřit cenné minuty a trochu nervů. Podle plánu stěhováci vše naložili, já odvezl děti do školy a na chvíli se odebral do práce. K ruce jsem pracovníkům nechal manželku.

Podle jejich slov byli velmi opatrní, své pracovní postupy měli zautomatizované, jednoduše bylo vidět, že nestěhují poprvé. Když jsem se do nového bytu vrátil, byla většina věcí přesně tam, kde podle plánku měla být. Když si ničím nebyli jistí, zeptali se stěhováci žen. Je tak dobré jim vždy nechat někoho kompetentního k ruce, který jim dokáže jejich otázky zodpovědět.

Za den bylo hotovo. Stěhováci po sobě uklidili a my jim po pár dnech vybalování vrátili nepoškozené krabice a přepravky. Až zde se ukázalo, jak chytře jsme balili, každý měl své krabice ve svém pokoji, nemuseli jsme zmateně pobíhat po celém bytě a hledat své oblíbené oblečení či jiné věci.

Nejjednodušší stěhování, co jsem kdy zažil

Stěhování mě tak kromě několika tisíc stálo zameškaný pouze půl dne v práci. Nebyl jsem po něm nijak extrémně unavený a kdyby to uměly, poděkovaly by nám i naše věci. To, jak se k nim při stěhování chovali profesionálové, to by se jim ode mě samotného určitě nedostalo.

Až se tedy budu stěhovat příště, a tak trochu doufám, že už by k tomu nemuselo dojít, myšlenky na stěhování svépomocí hned zavrhnu a opět se svěřím do rukou profesionálů, kteří mají stěhování domu či bytu po Praze v malíku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *