S rekuperací se nám příjemně změnilo mikroklima v místnostech

Při pohledu na letošní vyúčtování za zemní plyn jsem se rozhodl investovat do úsporných řešení. Po výměně oken a dveří i zateplení objektu následovala instalace rekuperace, protože jsem se dozvěděl, že během větrání v zimních měsících dochází k opravdu velkým tepelným ztrátám.

Pravidelné větrání je důležité, to rozhodně nepopírám, ovšem otevřít okna dokořán na takových deset minut v zimním mrazivém dnu je nepříjemné. Do interiéru se sice dostane čerstvý vzduch, nicméně pokojová teplota se výrazně sníží, a potom se spustí vytápění. Opakuje se to několikrát denně, přičemž ztráta tepla je 50 až 70 %.

Rekuperace vzduchu

Dočetl jsem se, že efektivním řešením je rekuperace do bytu. V podstatě se jedná o speciální zařízení, jehož úkolem je měnit vzduch v místnostech. Odvádí teplý vydýchaný vzduch ven a přivádí čerstvý a zdravý vzduch dovnitř. Při takové výměně navíc odpadní vzduch předává teplo tomu čerstvému, takže do místností neputuje chlad.

Výměna vzduchu pomocí rekuperační jednotky probíhá buď nepřetržitě, nebo v přednastavených časových intervalech.

Výhody rekuperace vzduchu

I když rekuperace vzduchu není zrovna levná záležitost, neváhal jsem do ní investovat, protože jsme se zbavili bakterií a plísní v místnostech. Vlhkost vzduchu se dostala na optimální hodnoty, navíc nemusíme vdechovat alergeny, prach a další nečistoty.

Rekuperace tedy šetří energie, zajišťuje čerstvý vzduch i stabilní teplotu v interiéru, zbavuje bakterií a plísní, řeší radon a filtruje alergeny. Rekuperační jednotky disponují speciálními filtry, přes které neprojdou ani nejjemnější částice či pyl. Účinnost odfiltrování dosahuje hodnoty až 99 %.

Zalíbila se mi rekuperace Aldes. Jedná se o značku, která v daném segmentu vyniká kvalitou a precizností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *