Plastika prsu v Praze není otázka pouze soukromých klinik

Plastika prsu v Praze i jiných metropolích světa se postupně stává vcelku běžnou záležitostí, ale částí společnosti je pořád ještě vnímána jako zbytečný nebo dokonce zavrženíhodný rozmar. Co když je ale nutností?

Plastika prsu v roli zachránce

Ne vždy jde v oblasti plastické chirurgie o krásu. Existují 3 hlavní důvody vedoucí k zákroku ze zdravotních důvodů:

  • odstranění prsu z důvodu onkologického onemocnění
  • vrozená vada
  • zmenšení extrémní velikosti, která negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav

 Oprava těla i psychiky

Při rekonstrukci ňader se většinou používá syntetická vložka a zákrok je víceméně stejný jako při zvětšení prsou. S odstupem přibližně 3 měsíců je možné podstoupit obnovu prsního dvorce a bradavky, pokud je to potřeba.

V nabídkách klinik se setkáme také s metodou přenesení vlastní tkáně i s kůží z oblasti břicha. Tento způsob je časově náročnější, ale nespornou výhodou je eliminace cizích materiálů v těle.

Celkově vyžaduje rekonstrukce prsu delší pobyt na klinice či v nemocnici. Pooperační péče se může v případě implantátů protáhnout až na 1 týden a při použití vlastní tkáně je někdy dokonce ještě dvakrát delší.

Zmenšit prosím!

Extrémně velké poprsí bylo sice v 90tých letech fenoménem a dodnes dokáže budit převážně v mužích obdiv, ale zdravotní následky, hlavně v oblasti páteře, jsou nepopiratelné. V úvahu by se mělo vzít i značné omezení pohybu. Velká prsa jsou nepříjemná zátěž, ztěžující jak aerobní pohyb, tak i protahovací cvičení. Hlavu ke kolenům si přes ně jednoduše nedáte.Zmenšení se v zásadě neliší od modelace, která je naopak součástí zákroku. Jako bonus tak dostanete i perfektní tvar a polohu.

Klinika nebo nemocnice?

Plastika prsu není záležitostí pouze soukromých klinik, ale také nemocnic. V případě operace za účelem odstranění prsu z důvodu onkologické léčby se může rekonstrukce provést již během ní, v opačném případě si musí pacientka počkat 12 – 24 měsíců.V Praze se touto problematikou zabývají 2 velké fakultní nemocnice a jejich nabídka zákroků se v zásadě neliší od soukromých klinik.

V jakém případě se o mě postará pojišťovna?

Nárok na úhradu operace pojišťovnou vzniká v případech striktně zdravotních a týká se v podstatě pouze dvou zákroků:

  • rekonstrukce prsu pomocí implantátu
  • odstranění přebytečné tkáně

Operaci vám většinou navrhne sám ošetřující lékař. Bez jeho doporučení nelze pojišťovnu žádat o proplacení. V případě zmenšení prsou musíte splnit podmínku 1 kg, což je minimální hmotnost odebrané tkáně, kterou pojišťovna považuje za zdravotní riziko.

Nic není zadarmo

Aby byl váš nárok na operaci uznán a proplacen, musíte splňovat přísné podmínky zdravotního systému, mezi které patří:

  • zdravotní indikace
  • doporučení na základě vyšetření 3 odborníků – mamologa, neurologa a ortopeda
  • klinika musí mít uzavřenou smlouvu s vaší pojišťovnou

Velkým problémem jsou v těchto případech omezené možnosti. Pojišťovny totiž hradí pouze jeden druh implantátu a základní metodu rekonstrukce nebo zmenšení. S největší pravděpodobností si také nebudete moci vybrat kliniku či chirurga.

Pokud vás nic z toho neodradilo, a splňujete všechny podmínky, stačí poslat žádost na pojišťovnu a doufat ve schválení revizním lékařem. Počítejte ale s tím, že čekací lhůta na termín operace se může v důsledku dlouhého seznamu žadatelů značně protáhnout.

Pojišťovna vám může za určitých okolností pomoci, ovšem většina žen dá nakonec přednost pohodlí a individuálnímu přístupu před penězi.

Kterou možnost byste si vybrala vy? A je podle vás Praha centrem plastické chirurgie v ČR? Naše diskuze je připravena na vaše názory i zkušenosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient