Jak jsem objevil kouzlo křišťálové pryskyřice

Vždy jsem měl pocit, že bych se chtěl věnovat ve svém volném čase něčemu tvůrčímu. Problém byl v tom, že jsem dlouho nemohl nalézt disciplínu, která by mě zaujala a zároveň šla. Dokud jsem neobjevil křišťálovou pryskyřici.

Začátky

Než jsem náhodou narazil na internetu na jistý druh vánočních ozdob dělaných svépomocí, neměl jsem ani tušení, že něco jako křišťálová pryskyřice vůbec existuje. 

Když jsem se ale začal pídit dál, zjistil jsem, že práce s ní nebude tak složitá, jak jsem si původně myslel. To mi trochu zvedlo sebevědomí a zároveň potlačilo vzpomínky na nedávné pokusy o kreslení, respektive sochařinu. Něco, co je jednoduché a zároveň si s tím mohu vyhrát, jsem přesně potřeboval.

O co se jedná?

A co to ta křišťálová pryskyřice vůbec je? V podstatě se jedná o tekutý materiál, z něhož lze za pomoci vhodných pomůcek vytvářet různé druhy odlitků. Dle typu a zvoleného tématu mohou být posléze použity jako ozdoby na stromeček, halloween nebo třeba pěkný přívěsek na řetízek.

Pryskyřice se běžně dělí na tři druhy: sklo imitující, ohebnou a s glazurovým efektem. Už dle názvu je docela snadné pochopit, jaké přednosti má každý jeden druh. 

Já používal hlavně pryskyřici s glazurovým efektem. Nejen, že se s ní pracuje lépe než s ostatními druhy, ale hlavně mě zaujal 3D efekt, jenž je vlastní všem výrobkům z tohoto materiálu. 

Každý má však trochu jiný vkus a než přijdete na to, co se nejvíc líbí vám, bude to chtít asi trochu experimentování.

Je potřeba se chránit

Abyste mohli tvořit výrobky z pryskyřice, budete potřebovat nejen samotný materiál, ale rovněž i vhodné formy a také ochranné pomůcky. 

Práce s pryskyřicí není vyloženě nebezpečná, nicméně jistá míra obezřetnosti je na místě. V tekuté formě totiž generuje aroma dráždící sliznice. Není dobré ji tak přímo vdechovat nebo si ji neopatrně zanést do očí či nosu. Já jsem to trochu podcenil a pár hodin jsem měl trochu citlivější levou nosní dírku.

Proto jsem si na druhý pokus zakryl obličej rouškou a pro všechny případy nasadil i gumové rukavice. Pokud to uděláte stejně, nic by vám hrozit nemělo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *