EU schválila na dalších 5 let používání jedovatého a nebezpečného glyfosátu známého jako Roundup

Jeden by si řekl, že něco takového nemůže ani projít. Pokud je přece něco nebezpečné a jedovaté, schválit by se to pro používání nikdy nemělo. Opak je ale pravdou. Glyfosát je často používaný a kontroverzní herbicid od nechvalně proslulé společnosti Bayer-Monsanto známý pod názvem Roundup. Ta již dlouhou dobu čelí podezření, že je karcinogenní. Evropská komise původně požadovala prodloužení licence na 10 let. Smírčí řízení pak bylo úspěšné. Evropská komise jeho používání prodloužila na dalších 5 let.

Hlasování o glyfosátu

Hlasováním jej schválilo 18 zemí EU, 9 států hlasovalo proti a 1 se zdržel hlasování. Evropská komise to nakonec většinou schválila, i když bylo toto rozhodnutí již dříve několikrát odloženo. Předchozí licence končí 15. prosince 2017 a opět se dosáhlo nechvalného kompromisu. Podle údajů Evropské komise může každý členský stát rozhodnout sám a prodej glyfosátu zakázat. Že ale tato látka proniká do půdy, ovzduší a všech našich vod, tedy i do potravin, které jsou k nám dováženy z různých krajin světa, není pochyb. Přenáší se i dotykem. Lokální zákaz dané látky řeší problém v nedostatečné míře. V ČR se při zkouškách moči objevila tato látka u poloviny testovaných. Stříkají se jim obilniny, olejniny, především řepka i tráva v parku, kde si hrají naše děti. U nás se ho na poli rozpráší více jak 900 000 kg.

Glyfosát jako jed

Glyfosát je velmi účinný, levný a oblíbený hlavně u zemědělců, silničářů i obcí. Vyvinula je americká společnost Monsanto sloučená s německým konkurentem Bayer. Výrobek produkuje už více než 40 dalších výrobců. Podle výzkumů a informací glyfosát způsobuje rakovinu, úhyn včel a škodí životnímu prostředí. O šíření rakoviny a úhynu včelstev poslední době není pochyb. Je tedy vysoce pravděpodobné, že alarmující informace jsou pravdivé. Kvůli jedovatému glyfosátu také v současné době přibývá v zemědělských oblastech Argentiny těžkých nemocí a potratů. Důsledkem jsou často prsty bez nehtů, šupinatá kůže jako u plazů, rakovina a cirhóza jater.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace WHO

Tato organizace herbicid označila v březnu 2015 jako pravděpodobně karcinogenní. IARC pak jen posuzuje, zda je účinná látka schopna způsobit rakovinu a žádná konkrétní rizika nehodnotí. Všechny orgány posuzující rizika, jako například Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA, Agentura pro chemické látky ECHA a německý Spolkový ústav pro posuzování rizik společně dospěly u glyfosátu k závěru, že údajně pro spotřebitele neexistuje žádné nebezpečí. Již dříve ale bylo uveřejněno, že všechny nezávislé studie o nezávadnosti glyfostátu si napsala společnost Monsanto sama. Nedávno na veřejnost pronikly zprávy, že EU Monsantu zakázala přístup do Evropského parlamentu, přesto asi bylo již vše dohodnuto. Peníze dělají divy, i když nad tím zůstává rozum stát. Člověk je snad jediný tvor, který umí jít tak důsledně proti sobě.

Zdroj: Blesková zpráva: Evropská unie schválila používání jedovatého a vysoce nebezpečného glyfosátu od Monsanta na dalších pět let

Zdroj: Glyfosát – Rakovinotvorný pesticid – video

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient