Jak aplikovat slow food?

Pokud přestanete každý den počítat hodiny a začnete si je naopak vychutnávat, vrátíte se zpět k dávným kořenům a vaše zdraví i mysl vám poděkuje. Naši předkové si totiž sami pěstovali vlastní zeleninu, zašívali si potrhané oblečení, místo toho, aby si ihned skočili koupit nové nebo nehlídali své potomky na každém kroku. Naučte se žít podle tradic slow age a dejte si místo fast foodu slow food.

Co je slow age?

Slow age, de facto znamená na chvíli se zastavit a zpomalit. Stoupencem tohoto takzvaného brzdění, je Carlo Petrini. Tento člověk je také italským zakladatelem mezinárodního hnutí slow food, tedy pomalého jídla. Slow food, je takzvaný protiklad dnešního, bohužel velmi oblíbeného fast foodu. Stále více restaurací se ovšem v současné době a to nejen v zahraničí, hlásí k tomuto hnutí, které podporuje návrat ke kořenům a užívání si každého sousta. Některé restaurace nalezneme i v České republice. Někteří výrobci jídla i prodejci se též tomuto modernímu trendu nebrání. Hlavní myšlenkou slow foodu je jíst vypěstované a také uvařené pokrmy v klidném tempu. To znamená, že si místo krabičky se salátem, kterou sníme o polední pauze nad klávesnicí počítače, zajdeme raději se svými kolegy či přáteli na slow food oběd. Není nutné žvýkat jedno sousto tři hodiny, důležité je, udělat si vůbec na jídlo čas a nezahánět hlad vším, co nám vleze pod ruku. Mnoho lidí se stále častěji a to především, i když nemají o slow food vůbec žádné tušení, poohlíží po kvalitních potravinách na farmářských nebo lokálních trzích. Tito lidé vám totiž nabídnou něco, co si sami vypěstují. Vy se tak vrátíte zpět ke svým kořenům, kdy nebudete jíst sýry, které jsou napuštěny různými chemikáliemi, ale sýry, které jsou kvalitní a zdravé. Zkuste si udělat čas na to, že si například doma začnete pěstovat svoje bylinky, kterými budete zdobit svá jídla. Nebo zkuste místo polotovaru, který vložíte do mikrovlnky, raději uvařit zdravé jídlo ze zdravých surovin.

Slow age v módě

Nejen v jídle, ale také v módě platí heslo slow age, které radí zklidnit své choutky po nakupování nekvalitních kusů oblečení. Pro mnohé lidi je nakupování hromady oblečení takzvaným smyslem jejich života. Ovšem pokud místo na kvantitu, vsadíte na kvalitu a řemeslnou výrobu těchto kousků, které budou sice o něco dražší, ale za to kvalitnější, budete vést spokojenější život. Zkuste si místo pěti triček za pár korun, raději pořídit jedno dražší, které určitě po sezóně nevyhodíte. Pokud chcete s tímto trendem začít právě teď, zkuste také popřemýšlet, co se starým oblečením, které máte již léta ve skříni. Věnujte ho například na charitu, nebo ho prodejte do secondhandu.

Výchova dětí slow age

Na své děti klademe stále větší a větší nároky. Zamyslete se nad tím, kolikrát jste svému dítěti řekly „Dělej, nic nestíháme!“ a podobně. Hlásíte děti na výběrové školy a nevíte, do kterého kroužku je přihlásit dříve. Nechtějte po svých dětech prvotřídní výkony a nechte je také žít. Stresu a chaosu, který bude spojen s nedostatkem času, si v dospělosti užijí více než dost. Dejte jim najevo svou lásku, která je bez podmínek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient