Singapur se stane prvním „chytrým“ městem

Na světě je jenom málo lepších míst k tomu, aby dosáhla podobného titulu. Singapur je ostrovní městský stát a jeho stabilita v posledních desítkách let jeho technizaci nesmírně pomohla. A plány jsou zde velké – ze Singapuru se má stát kompletně tzv. „Smart Nation“ jako první na světě.

To je ambiciozní program, jenž má celé město, jeho obyvatele i celkovou infrastrukturu přestěhovat ze 100 % do „doby digitální“. Internet vysokých rychlostí je zde naprostým nepsaným standardem a vede i do té nejposlednější domácnosti, uličky či firmy. A na každé tři obyvatele se zde nalézají aktivní dvě mobilní zařízení.

Projekt zkrátka proměnil celý tento ostrov v jednu velkou laboratoř, ve které se dnes ve velkém testuje všechno co spadá pod pojem „smart-domácnost“. Aktuálně se instaluje třeba i síť senzorů po celém městě, jenž se snaží řešit místní problémy soužití mnoha lidí v tak malé komunitě.

A co zde v domácnostech měří? Byly instalovány tisíce senzorů, jenž sledují vše důležité: spotřebu elektřiny, produkci odpadu, odběry vody, … to vše v reálném čase sledované i vyhodnocované. Hlavně voda je zde klíčová, jelikož Singapur stále ještě není ohledně vody zcela nezávislý (miliardy litrů se importují z Malajsie), jak by si možná jeho lidé přáli.

Město se rovněž snaží být natolik „zelené“, co to jen jde – tak třeba místní odpad je řešen toliko vakuově, samozřejmostí jsou i solární panely a recyklace pitné vody. Pro domácnosti je to celé v první řadě ekonomická motivace, přece jen, radikálně menší spotřeba = výrazně nižší účty.

V Singapuru je rovněž v testování třeba i systém EMD (Elderly Monitoring System), jenž sledují na kamerách doma starší osoby a když zjistí, že se příliš dlouho nehýbaly a ani jinak nebyly aktivní, zalarmují rodinu/záchranku.

Běžné je i tzv. „tele-health“, což je vzdálený systém pro léčení a porady od doktorů. Není nutné trávit celý den v čekárně s kašlajícími pacienty (když to není nezbytně nutné) a vše se tak rapidně zrychlí. A kupříkladu i to, zda cvičíte správně v rámci terapie, sleduje a vyhodnocuje rovněž tablet.

Zdroj: Engadget

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient