Civilizační problém jménem workoholismus

Trávíte ve svém zaměstnání více než je zdrávo a neumíte si představit, že byste určité pracovní úkoly oddálili kvůli své rodině či koníčkům? Pokud ano, jednoznačně se u vás začíná projevovat jeden, v dnešní době velmi populární civilizační problém, který nese název workoholismus. Workoholismus je velmi nebezpečný jev, který se vyskytuje poměrně častěji u mužského než u ženského pohlaví, ovšem i ženy velmi často workoholismu propadají. Lidé, kteří začnou propadat workoholismu, jednoznačně neumí postavit práci na druhou kolej. Ve většině případů si dokonce sami uvědomují, že je v jejich životě něco špatně. Ovšem i přesto nedokážou práci v žádném případě nepodlehnout. Tito lidé, tak soustavně zanedbávají svá potěšení, jakými jsou například přátelé, rodina nebo koníčky. V mnohých případech zapomínají i na základní potřeby. Workoholismus má své počátky jak v genetice každého jedince, tak v sociálních i kulturních vlivech, které v současné době velmi intenzivně působí na mladého člověka.

Nadšení pro práci nebo závislost?

Závislost na práci se od klasického nadšení pro práci samotnou velmi liší. Workoholika především nutí pracovat vnitřní pud, který ho nutí setrvávat v práci déle než je zdrávo. Svého chování si je ovšem velmi dobře vědom ovšem nedokáže ho za žádnou cenu potlačit. Jediné téma, na které se dokáže dlouhé hodiny bavit je práce. Dlouhodobě neplní své sliby vůči rodině, přátelům a ani se nevěnuje svým dosavadním koníčkům. U workoholika se dříve nebo později začnou objevovat stavy vnitřní nepohody, roztěkanosti a nervozity. Člověk poté nemůže z nějakého neznámého důvodu pracovat. Je často velmi vznětlivý a i přes čas, který práci věnuje, se to na jeho pracovních výkonech neprojeví. Velmi pozdním příznakem workoholika je také naprosté vyčerpání, neschopnost pracovat a ztráta veškeré motivace. Pocit prázdnoty, který tito lidé pociťují, nazýváme syndromem vyhoření. Toto konečné stádium může mít pro jedince velmi neblahé zdravotní problémy.

Může za to současná moderní doba?

V současném světě jsou lidé nuceni zvládat více věcí najednou. Ženy musí být dobrými matkami, pracovnicemi i možná studentkami, které si doplňují vzdělání. Často se v dnešní době rozmáhá podnikání, které volí za své stále větší množství populace. Nebojíme se tak vykořisťovat sami sebe. Stáváme se sami sobě vedoucími a máme na sebe nesplnitelné nároky. Jsme obklopeni různými výkonnostními normami, řečmi o kariéře s efektivnosti práce. Zaměstnání pak chápeme jako něco, co je pro nás bytostně důležité a neumíme se zastavit a jednoduše žít. Dnešní doba nutí už i ty nejmenší děti, pracovat efektivně. Množství kroužků a kurzů, které děti navštěvují, zaplňuje jejich diáře už na základních školách. Od mala nás poté rodiče či společnost vede k sebezdokonalování a sebeovládání, což v dospělosti mnohdy vede právě k workoholismu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient