Díky účtence automobil?

 V březnu roku 2017 plánuje ministerstvo financí spustit v souvislosti s EET (elektronickou evidencí tržeb) účtenkovou loterii, jejímž cílem je poctivé placení daní. Mezi výherními cenami prý bude dokonce i automobil.

Elektronická evidence tržeb (EET) je elektronický systém evidující všechny platby v okamžiku jejich uskutečnění. Každé platbě je přidělen unikátní kód, který je označen na účtence. Stát si od tohoto systému slibuje zamezení daňových podvodů a podle průzkumů vnímají i necelé tři čtvrtiny Čechů zavedení EET jako pozitivní změnu. A právě v souvislosti s unikátními kódy na účtenkách bude v příštím roce spuštěna loterie, mezi jejíž výherce má být rozděleno až 65 milionů ročně.

Účtenkovka

Loterie má nést název „Účtenkovka“ a bude ji doprovázet mediální kampaň v tisku, rádiu, on-line médiích i v televizi. Hlavním úkolem účtenkové loterie je, aby zákazníci vyžadovali vydání účtenky. Pravomoc pořádat loterii bude mít Ministerstvo financí ČR.

Na oficiálních stránkách EET je uvedeno, že stále probíhají debaty o konkrétní podobě loterie, ale náměstkyně ministerstva financí prozradila, že ročně bude mezi výherce rozděleno 65 miliónů korun. Jedná se o věcné i peněžité výhry, o něž bude probíhat slosování každý měsíc, 15. kalendářní den. Speciálně pro loterii bude spuštěna mobilní aplikace a webová služba, kde se zájemce bude moci přihlásit. Pro ty, kdo nemají přístup k internetu a stejně by se chtěli zúčastnit, je prý v jednání vytvoření asistenčních míst, kde bude možné účtenku zaregistrovat. Bylo prozrazeno, že věcnou výhru tvoří automobil, ale další podrobnosti zatím nejsou známé.

Stát zajisté spoléhá na touhu lidí po výhře, ale už nyní vyvstávají obavy z přílišné soutěživosti lidí, kteří budou požadovat rozdělení nákupu na více částí jen kvůli touze vyhrát. Zda přijde nějaké omezení v počtu účtenek na osobu za den je zatím pouze tiše vyřčenou otázkou a nezbývá nám než čekat, jak to s účtenkovou loterií ve skutečnosti bude.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient