O myších a lidech

Městské divadlo Brno je známo především díky své muzikálové dráze, ovšem ředitel Moša udržuje své herce stále bdělé a nezapomíná ani na činohru. Nejnovější inscenací tohoto názvu v repertoáru MdB se stala klasika od amerického nositele Nobelovy ceny za literaturu Johna Steinbecka. Nutno říci, že se s touto hrou brněnští herci nepopasovali vůbec špatně.

Velmi dojemný a dramatický příběh, který prožívají dva přátelé George a Lennie, který má sílu jako deset chlapů a nade vše zbožňuje vše, s čím se může mazlit. Kvůli jeho síle ovšem tento proces mnoho živých tvorů nepřežije a Lennie, jenž moc rozumu nepobral a jeho chování by se dalo připodobnit k přerostlému dítěti, se dostává do jednoho maléru za druhým. I proto oběma kamarádům činí velké problémy udržet si práci. George, který se zavázal o Lennieho pečovat, ho trpělivě ze všech malérů tahá ven a oba jdou za společným snem o vlastním domku se zahrádkou a zvěřincem. Osud je zavane na jednu větší farmu, kde doufají, že konečně najdou štěstí.

Roli Lennieho mistrně ztvárnil Jakub Uličník, jenž mnohdy doháněl diváky až k slzám, jak brilantně zvládl obsáhnout charakter velmi citlivého hromotluka, který není schopen nést zodpovědnost za své činy.
Coby George se představil již o stupínek slabší Ondřej Studénka, jehož výkon nebyl příliš výrazný. Ve vedlejších rolích se nám ovšem objevila jména mnohem zvučnější, jako Martin Havelka, Igor Ondříček, Viktor Skála, Karel Mišurec nebo Jan Brožek.

Scéna byla vytvořena velmi jednoduše, příliš kulis se neměnilo. Moc hezky byla vymyšlena nejen řeka se skutečnou vodou, ale i místo ve schodech vyplněné pískem, kam mohl zdrcený Lennie zahrabat své mrtvé štěně. Na scéně dokonce figuroval živý oheň. Pánové od techniků nezklamali a drželi se hesla: v jednoduchosti je síla.

Obzvláště zajímavé byly předěly, jež nazpíval malý chlapec, a které dokonale podkreslovaly psychologii celé hry. Byly to zvuky skutečně nervydrásající.

Celkově na mě představení udělalo veliký dojem. Strhnul mě příběh, nic mi v něm nechybělo, ztvárnění velmi pěkné, nebála bych se zařadit tuto inscenaci mezi ty lepší, která jsou v Městském divadle ke zhlédnutí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient