Špičkové kalibry se prosazují nejen ve strojírenství

Požadavek na přesnost je nesmírně důležitý pro drtivou většinu firem. Není divu, zákazníci jsou pokaždé přísní a potřebují mít své zboží takové, jaké si jej představují. Špičková kvalita je zkrátka jakýmsi standardem. Především ve strojírenství a některých dalších oborech je proto nezbytné klást důraz na precizní měření. K jeho realizaci rozhodně nestačí pouze posuvná měřítka a klasické skládací metry. Volit je nezbytné například spolehlivé kalibry. Právě na ně se soustředíme v následujících řádcích.

K čemu slouží kalibry?

Potřebujete co nejrychleji posoudit kvalitu provedení vnitřních a vnějších rozměrů konkrétního výrobku? Pokud ano, není lepšího nástroje než kalibru. Své využití najdou hlavně při finálních i průběžných kontrolách kvality. Fakticky jde o porovnávací měrky, jež dokážou velmi rychle jasně ukázat, zdali výrobek odpovídá normám a požadavkům na něj kladeným. Ve výrobě jsou to vynikající pomocníci, díky nimž ihned zjistíte jakost výrobku. Ten správný se do kalibru vejde a zmetek nikoliv.

Přesnost a rychlost měření

Jaké by měl mít zmiňovaný měřicí nástroj parametry? Velmi důležitá je především stálost, již zajistí kalená ocel, z níž se kalibry tradičně vyrábí. Dále je třeba zmínit přesnost udávanou v tolerančním stupni IT. Na trhu existuje spousta nejrůznějších druhů, jež dokážou měřit vnitřní a vnější průměry, případně závity.

Ten umí to a ten zas tohle

Jestliže potřebujete změřit vnitřní průměr, jsou optimální válečkové kalibry. U vnějšího je třeba volit kroužkovou podobu. Výborné jsou i tvarové či závitové kalibry, jež jsou schopny svým speciálním vybroušením zjistit míru stoupání závitů anebo ověřit správnost jiných specifických tvarů. U specializovaného výrobce Michovský-TOOLS s.r.o. jsou k dispozici skladem veškerá provedení včetně závitových trnů, kroužku a dalších.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient