Když partner přehnaně hlídá finanční gramotnost svého protějšku

Mnoho žen hovoří o domácím násilí, žárlivých scénách před známými či o ustavičném napomínání a upozorňování na určité chování ze strany svého partnera. Velmi často se ovšem veřejně nemluví o přehnané kontrole finanční gramotnosti ženského pohlaví, právě ze strany pro mnohé milujícího a velmi finančně opatrného partnera. Nad kontrolou finančního rozpočtu není nic špatného. Kdy se ovšem z nevinné kontroly „utrácení“ jednoho z partnerů stane závislost? Co dělat, když mi partner kontroluje každou účtenku a vyčítá sebemenší nákup? Co s tím, když mi partner bere každý měsíc celou výplatu? Hraničí jeho chování s domácím násilím a může být za takové chování potrestán? Pokud se vás toto téma týká, nebojte se volání o pomoc dříve, než bude pozdě.

Začíná to nevinně

Partneři, kteří spolu sdílí společnou domácnost, mají mít jasno i ve svých finančních možnostech. Mít společný finanční rozpočet není vůbec špatný nápad. Pokud jsou partneři rozumní a mají v sobě důvěru, není na rodinném hospodaření vůbec nic špatného. Sem tam, si jistě každý z partnerů dopřeje nějakou svou osobní radost. Takto idylicky by měl fungovat každý vztah, ovšem mnohdy se nastávají v životě situace, kdy kontrola nad finančním rozpočtem toho druhého začne přerůstat ve vykořisťování a trýznění. Vyčíst partnerovi předraženou počítačovou hru či dva páry bot, je ještě v přijatelné hranici, nedějí-li se tyto výčitky často. Problém nastává tehdy, začne-li jeden z partnerů po tom druhém vyžadovat každou účtenku z nákupu, která když se mu nedostane, dostane partner hysterický záchvat, při kterém své polovičce uštědří i pár modřin. V tomto případě se partneři potýkají s velkým problémem, který je třeba řešit a to hned.

Nemám ani korunu navíc

Problém s nakupováním zbytečností mají ve většině případů především ženy. Proto se snaží jejich druhá polovička o to, aby žena tolik neutrácela a s nákupem kabelky a nových bot vyčkala na příznivější finanční období. Toto schéma partnerského vztahu bývá často přijatelné. Pokud ovšem partner své druhé polovičce zakáže mít finanční hotovost, která by byla nad rámec nutných finančních prostředků rodiny, nastává problém. Pokud vám partner každý měsíc nechá v krabičce almužnu, v podobě několika tisíců na chod domácnosti, ze které máte uživit celou rodinu za měsíc a nenechá vám ani korunu navíc, potýkáte se s chronicky nemocným člověkem, který svou finanční gramotnost přehání ve všech směrech a vy se tak stáváte jeho obětí. Často se může stát, že se žena dostane do začarovaného kruhu, ze kterého nezná cestu. O to horší situace nastává tehdy, jsou-li v rodině i děti. Partneři mnohdy i zneužívají své partnerky k tomu, aby se podvolili určitým praktikám a věcem, které jsou jim zásadně proti srsti, za úplatek, který bude mít podobu finanční hotovosti. Svým způsobem se snaží uplácet svoji oběť a ukájí je myšlenka toho, že mají nad svým protějškem jednoznačně navrch. Pokud i vy bojujete s chronickým šetřílkem, ze kterého se stává nesnesitelný tyran, nepřehlížejte tuto situaci a řešte jí dříve, než se budete potýkat se značnými psychickými problémy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient