Z chodce řidičem 3: Není instruktor jako instruktor

Tak jako ve škole záleží na učiteli, jaký vztah budete mít k danému předmětu, tak strašně moc záleží na instruktorovi, jak se vám bude řídit. Někteří jsou schopní vám tento úkon tak znechutit, že uděláte řidičák a už nikdy nesednete za volant nebo z toho pro vás udělá stresovou záležitost.

Jeden instruktor nebo víc?

Jezdit pořád s tím stejným člověkem má své pro i proti. Každá autoškola to má nastavené jinak. Některé tvrdí, že je lepší, když si zvyknete na jednoho člověka nestresuje vás, že řídíte pokaždé před někým jiným, když to ještě pořád neumíte. Problém je v tom, když vás stresuje zrovna ten jeden váš instruktor. To je potom velmi smutné, když jezdíte jednu lekci s někým jiným a přestanete dělat chyby, které obvykle děláte zkrátka proto, že jste ve stresu a víte, že na další jízdy se musíte vrátit k tomu mrzoutovi.

Na druhou stranu, když se vám lektoři střídají, zvyknete si řídit i před cizími, tudíž vás to nerozhodí. To je filozofie jiných autoškol. Občas to má ale ten dopad, že si dotyčný nezvykne a jízdy pro něj vždy budou jeden velký stres.

Většina autoškol to má ale zařízeno tak, že každý instruktor má své auto, kterým jezdí, tudíž se změnou lektora přichází i jiné vozidlo, které se jinak chová atp. To je sice dobré na trenink, že se naučíte ovládat jakékoli auto, ale na zkoušky je skutečně lepší jet s vozítkem, které znáte a víte, jak se chová. Nejdůležitější je citlivost pedálů.

Typy lektorů

Já mám zatím zkušenost se dvěma typy, protože naše autoškola se drží jen jediného instruktora, ovšem když máte před zkouškou, váš lektor mám dovolenou a vy potřebujete tu jízku mít, aby vás k té zkoušce pustili, musí s vámi hold jet někdo jiný.

  1. BILINGVISTICKÝ STREJDA
    Takový instruktor má dva jazyky, jedním mluví na chlapce (většinou zvyšuje hlas a používá vulgarismy) a druhým na děvčata (používá výrazy jako beruško, miláčku a pořád vám někam sahá). Náturu má ovšem stále stejnou a občas se stane, že se tyto dva jazyky propojí v jeden a vy se začnete klepat jak osika, jelikož jste na něco zvyklí a najednou je všechno jinak.
  2. FLEGMATICKÝ KLIĎAS
    Tento typ lektora sedí pohodlně opřen ve svém sedadle, máte dojem, že každou chvíli usne a chce si s vámi povídat o čemkoli jiném, než o řízení, což je to nejlepší, co může udělat. Vytvoříte nějakou chybu, on znuděným tónem řekne, co bylo špatně, případně vám rukou opraví směr kol a to je všechno. nakonec vám řekne, že si myslí, že byste to mohli v pohodě dát, ale opak je pravdou, protože narazíte u zkoušek na hňupa, který vás vystresuje a pošle po 10 minutách autobusem domů. Prostě smůla.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient