Když se řekne Facebook. Co o nás vědí a co nám můžou…

Pokutami a kauzami se to ve spojitosti s FB jen hemží. Vybírám jen některé. Facebook také končí podporu pro BlackBerry, stejný krok chystá i pro svůj oblíbený messenger WhatsApp. Pro ty, co tyto telefony používají je to nepříjemná novinka, stejně jako pro všechny, co používají WhatsApp.

WhatsApp

Americká internetová společnost Facebook dostala od Evropské komise pokutu 110 milionů eur, v přepočtu 3 miliardy korun. FB údajně poskytl nesprávné a zavádějící informace k jejímu vyšetřování převzetí aplikace určené WhatsApp pro bezplatné posílání textových zpráv přes chytré telefony. FB za převzetí aplikace WhatsApp v roce 2014 zaplatil 22 miliard dolarů, tedy 573 miliard korun. Společnost v té době uvedla, že není schopna automaticky propojovat účty uživatelů Facebooku a WhatsAppu.

Pak ale WhatsApp aktualizoval své podmínky a svým uživatelům oznámil, že bude s mateřskou společností Facebook sdílet mnohem více jejich informací, a to včetně telefonních čísel. Komise ale zjistila, že v rozporu s prohlášením společnosti z roku 2014 existovala již v té době technická možnost pro automatické propojování uživatelských účtů Facebooku i WhatsAppu a byli vědomi si toho zaměstnanci i Facebooku.

Německo schválilo zákon o sociálních sítích a za „závadný obsah“ hrozí pokuty

Tato zprávy se objevily někdy v červnu. Sociální sítě, které nebudou velmi důsledně mazat „protiprávní obsah“, se v Německu vystavují pokutě v přepočtu až 1,31 miliardy korun. Svoboda slova tím tedy definitivně padla. Přitom právě svoboda vyjadřování má v demokracii obrovský význam. Jak ale charakterizovat urážlivá a odpudivá vyjádření či lži, a kdo rozsoudí, co je lež a co ne, to už je další otázka. Svoboda vyjadřování končí tam, kde začíná trestní právo. A kde začíná podněcování k nenávisti nebo pomluvy, a která pravda je ta pravá, nám tedy opět někdo nařídí a náležitě předloží.

Kdo maže, ten jede a není blokován…

Facebook v Německu označuje tzv. falešné zprávy a spolupracuje s novináři. Dosavadní snahy provozovatelů sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter, nebyly podle ministra spravedlnosti jménem Heiko Maas (SPD) dostatečné. Facebook maže 39 % protiprávního obsahu, který mu ovšem nahlásí uživatelé, Twitter jen 1 %. A protože onen „práskač“ se najde za každého režimu a všude, maže se hodně. Uživatelé FB to jistě poznali i u nás. Společnost Google na platformě YouTube maže 90 % videí porušující německé zákony. To je ale děsivé číslo, nemyslíte? Perfektně promyšlená propaganda se k nám dostane jedna dvě. Co se nehodí, to se smaže.

Vysoké pokuty

Nahlášený obsah „v rozporu se zákonem“ musí sociální sítě okamžitě přezkoumat a zjevně protiprávní příspěvky do 24 hodin smazat. V nejasných případech je na posouzení 7 dní, jen výjimečně i více. Sociální sítě mohou sporné případy posoudit speciální platformu, kterou si mohou společně zřídit. Pokud se pravidly nebudou řídit, hrozí jim pokuta až 5 milionů eur, tedy 131 milionů korun pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah a pokuta až 50 milionů eur pro celou společnost. Každá sociální síť v jakékoli zemi musí mít v Německu zodpovědnou osobu, na které se bude možné obrátit. Ještě si připadáte svobodní?

Španělsko a pokuta Facebooku za shromažďování osobních dat

Facebook sbírá údaje o svých uživatelích ve Španělsku bez jejich řádného souhlasu a musí zaplatit pokutu 1,2 milionu eur, 31,3 milionu korun. Rozhodl tak místní úřad pro ochranu osobních údajů (AEPD). FB údajně údaje používá i k reklamním účelům bez souhlasu uživatelů. Jde o informace o pohlaví, politickém a náboženském smýšlení, osobní preference a internetové historii uživatelů, a neinformuje, jak budou data použita. FB porušil právní úpravu 3 způsoby. Sledoval online aktivity lidí, jenž nejsou v sociální síti přihlášeni, a na svých serverech 1,5 roku uchovával informace o zrušených účtech. Za ten nejzávažnější prohřešek dostal Facebook pokutu 600 000 eur, za zbylé 2 pak 300 000 eur za každý.

Námitka, která se zřejmě zamítá

FB s rozhodnutím nesouhlasí a námitku vznese do 2 měsíců. Sami uživatelé si volí, které údaje chtějí na svůj profil přidávat a sdílet s ostatními. Španělský úřad vidí směrnice Facebooku týkající se ochrany soukromí za obecné a nejasné. Podnik Marka Zuckerberga je z podobných důvodů objektem vyšetřování v Německu a Nizozemsku. Pokutu 150 tisíc eur, tedy 3,9 milionu korun, už letos dostal ve Francii. V Belgii mu v roce 2016 nařídili ukončit sledování internetových aktivit uživatelů pod pokutou 250 tisíc eur za každý den nedodržení dané podmínky. Facebook ve Španělsku používá 91 % uživatelů sociálních sítí ve věku 16 až 65 let.

Celosvětově má FB přes 2 miliardy uživatelů. Jeho tržby jsou 9,3 miliardy dolarů, tedy 202,8 miliardy korun jen za minulé čtvrtletí a 98 % tvoří příjmy z reklamy. Každopádně stojí za to si přečíst podmínky FB, je to velmi zajímavé počtení. Stejně tak je zajímavé zjištění, že si vlastně může kdokoliv cokoliv nahlásit a smazat. Jistotu, že to, co se k vám z médií dostane, není jen manipulativní výběr toho, co se chce, abychom si mysleli, nemáme žádnou. Svoboda slova umírá tiše v koutě, a pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí už jen ve starých pohádkách. Ty nové už nestojí za nic.

Zdroj: Německo schválilo zákon o sociálních sítích. Za závadný obsah hrozí pokuty

Zdroj: Facebook klamal při koupi WhatsAppu úřady, od EU dostal obří pokutu

Zdroj: Facebook dostal ve Španělsku pokutu za shromažďování osobních dat

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient