Studenti promluvili, ve sněmovně chtějí Piráty a ANO

Na středních školách proběhly v minulém týdnu studentské parlamentní volby. Probíhaly de facto jako ty klasické, jen nemohly nic změnit. Volit mohl každý student od 15 let a na výběr měl ze všech politických stran, které se utkají o naši přízeň 20. a 21.10. Jak vidí naši politickou situaci ti, kteří ji budou tvořit po nás?

Jejich hlasy zatím nic neznamenaly, ale jednou znamenat budou. Zvláště proto bychom na názor studentů neměli zapomínat a naopak se jím pozorněji zabývat. Jsou ovlivněni výchovou a kolektivem přátel i učitelů. Většina z nich si ale navzdory tomuto umí udělat vlastní názor a obhájit si ho, o což se právě při studentských volbách snažili.

K čemu jsou studentské volby dobré?

Je to jakýsi celorepublikový průzkum veřejného (studentského) mínění. Může to bít také vodítko pro naše politiky, zda mají v této velmi početné společenské vrstvě podporu nebo soka. Patrně nejdůležitější funkcí této akce je ovšem zpopularizovat volby mezi mladými lidmi. Volební účast v České republice je opravdu žalostná a věkový průměr aktivních voličů snad ještě žalostnější. Zájem o politiku není. Ale proč?

To je možná otázka k zamyšlení pro nejednu skupinu lidí. Politikové by se mohli zamyslet, co dělají špatně. Je docela pravděpodobné, že lidé nebudou chtít podporovat někoho, kdo okrádá stát, místo jednání se dohaduje a nevymyslí nic než zákony, které lidem místo ulehčení život ztrpčují. Tak to je.

Další cílovou skupinou k zamyšlení jsme my všichni. Jsme to my, rodiče našich dětí, kdo jim jde příkladem. “Když nevolí naši, proč bych měl já? Jeden hlas stejně nic nezmůže…” Bohužel, touto větou hájí svoji neúčast ve volbách příliš mnoho občanů.

Krásnou myšlenku přináší Deklarace nezávislosti Spojených států amerických. Ta mluví o tom, že když se ve státě dějí nepravosti a někdo má možnost s tím něco udělat, má povinnost s tím něco udělat. Ano, jedinec nic nezmůže, ale když se z těch jedinců poskládá dav, má sílu, o jaké se našim politikům může jen zdát. Oslabujeme se jako občané vlastní lhostejností.

Kdo u studentů uspěl?

První příčce jasně dominovali Piráti. Není divu, tato strana je mladým lidem nanejvýš nakloněna. Na druhém místě se umístilo hnutí ANO, jež vévodí i všem všeobecným průzkumům. Navzdory veškerým aférám předsedy Andreje Babiše překvapivě neztrácí podporu. V těsném závěsu za nimi se na 3. místě umístila TOP 09. Do sněmovny by se dále podle studentů dostaly strany SPD, Zelení, ODS a Sportovci. Z toho lze usoudit, že mladá generace tíhne spíše k pravici a nebojí se radikálnějších názorů.

Zamysleme se nad sebou všichni a hlavně se dostavme k volbám v co největším počtu. Má to smysl, tak si pojďme zvolit vládu, za kterou se nebudeme muset stydět!

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient