Sociální začleňování selhalo nejen v Brně

Sociální začleňování nám moc nejde a to napříč naší zemí. Tak jako nastalo selhání velkého projektu Rapid Re-Housing v Brně, můžeme to pozorovat ve všech částech naší republiky. Rodiny dluží statisíce korun a jejich sousedé si stěžují na velký hluk a obrovský nepořádek. Takzvané rodiny v nouzi, které v Brně získaly městské byty v rámci tohoto projektu opět ukázaly světu, co umí. Pokud si totiž člověk na něco nevydělá a přijde k tomu moc lehce, nikdy si toho neváží. Na to vám stačí zkušenost a zdravý selský rozum. Ulice Jabloňová není jedinou, kde se to opravdu nepovedlo. Kdo zná Brno, přesně ví, kam se po setmění nechodí.

Projekt Rapid Re-Housing v Brně

Zastupitel zodpovědný za sociální začleňování je Martin Freund z Žít Brno, který má projekt na starosti. Nedávno prezentoval, že má jeho projekt 94% úspěšnost fungování, neboť město po roce prodloužilo nájem 15 ze 16 rodin.

  • byt dostalo 50 rodin v nouzi
  • byty byly přiděleny zdarma a jsou placeny ze sociálních dávek
  • z 50 rodin mělo k 30. září 27 dluh
  • v 17 případech byl dluh vyšší než 10 000 korun
  • někteří mají dluh 44 000 nebo 39 000 korun
  • rodiny dluží na nájemném k 30. září přes 327 000 korun
  • na město přišlo 34 stížností proti rodinám od obyvatel domů v Jabloňové ulici
  • na město přišla petice, kde se směřují stížnosti na hluk, nepořádek, konflikty a incidenty s účastí policie

Některé rodiny bydlí v městských bytech rok, jiné kratší dobu, neboť byly magistrátem do bytů umisťovány postupně. Čísla uvedl opoziční zastupitel Oliver Pospíšil za ČSSD, který si podklady z bytového odboru a odboru správy majetku magistrátu vyžádal. Město prezentuje výsledky rodin, které žijí v bytech rok a platí, u ostatních rodin jsou výsledky zamlčeny.

Jak to vidí Martin Freund z Žít Brno

Martin Freund sdělil, že dluh v září na této výši být mohl, ale nyní se o polovinu snížil. Tvrdí, že dluh mají na svědomí převážně 4 rodiny a činí 100 000 korun. Žádné z rodin se prý nestalo, že by nezaplatila 3 nájmy po sobě, protože to je důvod k vypovězení smlouvy. Vysoký dluh podle něj způsobily rozkolísané sociální dávky.

A kdo čte mezi řádky, tuší čertovinu. Zaplatím, až když musím, to nesvědčí o zodpovědném přístupu. Pokud jsou přidělené byty zdarma placeny ze sociálních dávek, které opět zdarma rodinám dáme, nikam jsme se neposunuli. Až se rodiny začnou živit prací a nebudou na ně stížnosti, můžeme hovořit o malém dílčím úspěchu.

800 milionů z Evropské unie

Martin Freund a Matěj Hollan z žít Brno tvrdí, že do města půjde 800 milionů z EU a město se má podílet asi 20 miliony. K tomu se vyjadřuje Jindřich Zechmeister z ČSSD MO 01 Brno-střed:

„Jedná se o známou představu peněz ležících na zemi, které je třeba využít, aby nás projekt nic nestál. Není pravda, že projekt financovaný z fondů EU nás nic nestojí; takovou neznalost neomlouvá ani entusiasmus neomarxistické revoluce, kterou dává Matěj Hollan na roveň přijetí plánu. Česko je zvyklé být čistým příjemcem vůči rozpočtu EU, což se v nadcházejícím programovém období změní. Čistá pozice vůči rozpočtu EU je za celou dobu našeho členství 561 mld. plateb do rozpočtu oproti 990 mld. příjmů z rozpočtu EU. Lze tedy zjednodušeně říci, že 1,- Kč přijatá z rozpočtu EU nás stála 0,56,- Kč. Peníze z evropských fondů nejsou zadarmo a nebudou vždy dostupné.“

Podmínka 5 let udržitelnosti projektu

Strategie sociálního začleňování a sociální program města z dílny Žít Brno přijde jen v 1. fázi daňové poplatníky na 800 milionů korun. Peníze z EU jsou stále peníze z našich daní. V následujících letech pak bude třeba asi 2,5 miliardy korun, aby byla splněna podmínka 5 let udržitelnosti projektu. Nejnižším sociálním vrstvám obyvatel se tak bude bezplatně a bez podmínek přidělovat 150 obecních bytů, nebo bytů, které nakoupí neziskové organizace z veřejných peněz. Obecní byty jsou majetkem města, které může postupovat i proti vůli městských částí, což Martin Freund, autor projektu neopomněl zdůraznit.

Žijete z dávek a dlužíte městu na nájemném?

Stáváte ideálními kandidáty na nově zařízený byt, za který nemusíte platit. Dotované městské byty, kdy nájemné za rodiny národnostních menšin bude platit stát a navíc se o ně budou starat kurátoři, vedou ještě větší závislosti na státu a dávkách. Kdo to nevidí, zřejmě sedí na radnici. Byty jsou vymalované, vybavené kuchyňskou linkou a nábytkem. Nájem činí 40 Kč/m², což je ½, co město účtuje běžným nájemníkům svých bytů. A ještě je nájem placený ze sociálních dávek. Každá rodina má sociálního pracovníka, který jí bude pomáhat a bude tak spolupracovat s organizací IQ Roma servis. Nastěhování početných romských rodin bylo pro obyvatele řady domů překvapením.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme informovat sousedy v bytech, kam rodiny nastěhujeme, abychom ty rodiny nestigmatizovali,“ vysvětluje Martin Freund z hnutí Žít Brno.

Jak to vidí sociální pracovník Adam Fialík

Sociální pracovník Adam Fialík potvrdil, že problém s neplacením nájmu vzniká kvůli tomu, že sociální dávky nestačí pokrýt výši nájmu. Rodiny pak musí nájem doplácet a nemají na to peníze. Podle něj je 20 rodin bezproblémových. U dalších 20 se problémy s placením občas objevují a vždy je řeší sociální pracovníci. Jinými slovy, nájemníci kromě čerpání sociálních dávek navíc nehnou ani prstem.

Petice a stížnosti

Obyvatelé 3 domů poslali na magistrát petici podepsanou 69 nájemci, kde město žádají o řešení problémů způsobených nepřizpůsobivými sousedy. Martin Freund se k petici vyjádřil, že většina lidí, co ji podepsala, nevěděla, proti čemu petice směřuje a byl pod ní i podpis rodiny, proti které byla petice namířená. Podle něj také prý zasílá stížnosti jedna z notorických stěžovatelek a jen zlomek má reálný základ, který město řeší se stěžovateli i dotčenými rodinami. Tím to zřejmě smetl ze stolu.

Strategický plán za 800 milionů na podporu brněnské sociální inkluze není jediný, probíhá v 18 městech

Pokud se ptáte, proč vaše těžce vydělané peníze mizí v černé díře sociálních dávek a podobných projektů, je třeba začít sledovat své zastupitele ve městě, číst jejich programy, sledovat jejich názory, slova, činy a skutky, a chodit v komunálních volbách. Zastupitelstvo města Brna v březnu 2016 schválilo dokument o sociálním začleňování, tedy SPSZ. Celých 800 milionů bude v budoucnu putovat na podporu brněnské sociální inkluze. Strategický plán vytvořila vládní Agentura pro sociální začleňování a rámcové strategie přijalo 18 měst včetně Brna. Iluzi začleňování předložil Martin Freund a Žít Brno.

Bezdomovectví a jeho řešení

Zastupitelé Žít Brno tvrdí, že vyřešili bezdomovectví, i když bezdomovce potkáte ve všech částech města a téměř na každém kroku. Obecná strategie podpory projektů v sociální oblasti nikdy nadobro nevyřeší bezdomovectví v širším smyslu. Vždy budou klienti ubytoven a azylových domů a lidé bez střechy nad hlavou. Kapacita programů bude vždy nedostatečná a vždy budou ti, co se nepřizpůsobí ani podmínkám ubytovny. Plán má zajistit bydlení stovkám osob, i když je v Brně hned několik tisíc žadatelů a 2 000 lidí bez střechy nad hlavou, o kterých se ví. Projekt Rapid Re-housing s 50 byty losovaný 300 uchazečům je kapkou v moři. SPSZ je iluzí vytváření sociální politiky.

  • v Brně je v současnosti celkem 98 organizací, které poskytují 258 sociálních služeb
  • jejich rozpočet je téměř 600 milionů korun

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly a každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Nelze pomáhat někomu, kdo o to nestojí a vůbec si toho neváží. Jak bude vypadat začleňování na základě navržených kvót z EU bylo právě jemně nastíněno. Tak si plivněte do dlaní a začněte pracovat. Vašich odvedených daní bude třeba daleko víc a otázkou zůstává, jak dlouho budou na dotování nezačlenitelných stačit.

Zdroj: Sociální začleňování v Brně selhalo? Rodiny dluží statisíce, sousedé si stěžují na hluk a nepořádek

Zdroj: Jak moc potřebujeme v Brně sociální začleňování?

Zdroj: Brno má strategii sociálního začleňování. Je nekoncepční, tvrdí opozice

Zdroj: Strategický plán sociálního začleňování jako trojí iluze

Zdroj: Vladimír Kuchař: Neomarxistické šílenství s byty v Brně vede jen k větší závislosti

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient