Kolik nás stojí výdaje, nad kterými ani nepřemýšlíme?

Může to být ranní káva na rohu, ranní noviny a sladká tyčinka či brambůrky. Hned po ránu je 100 korun pryč a den ani nezačal. Rozhazování je velmi nebezpečné, protože působí zcela nenápadně. Z vašich kapes sice bere jen malé částky, ale s dokonalou pravidelností. Když se z nich stane zvyk, z vašeho rozpočtu vezmou i několik tisíc ročně.

Vůně kávy

Pokud nedokážete odolat vůni kávy ze stánku na rohu, i když je tak dobrá a stojí jen 40 či 50 korun, počítejte. Denně v pracovní dny však za kávu měsíčně zaplatíte 800 až 1 000 korun z domácího rozpočtu. Ročně je to klidně přes 12 000 korun. Pořiďte si termohrnek, nebo si dejte kávu v práci.

Noviny nebo internet

Pokud si neodpustíte denní dávku tištěných novin, 20 korun denně, 400 korun za měsíc a 5 000 korun za rok. Vsaďte na informace z deníků internetové verze, na kterých nabízí mnoho článků zdarma. O nic nepřijdete. Informací je všude dost.

Polední menu

Obědové menu v restauracích není úsporou vaší energie a času, ale spíše největší požírač peněz. Čas strávený v kuchyni je mnohokrát cennější a jídlo mnohem zdravější. Můžeme propočítávat i cenu jídla z domu a jídla z restaurace, záleží však na tom, co si dopřejete. Na zdraví se nešetří a vaše krabičky zdravější budou. Můžete vsadit i na zdravé krabičky anebo proteinovou dietu, které si objednáte. Cenově to bude stejné ale mnohem zdravější. Odhadem je ale tak o polovinu nižší výdaj.

Mlsání vyjde draho

Rychlé nákupy v bufetech, když vás propadne chuť na sladké a dobrůtky jen tak vhozené do vašeho košíku u pokladny si občas zkuste spočítat. Pokud se nechcete omezovat a i nadále si dopřát denní dávku cukru, nakupujte promyšleně. Při rodinných nákupech sledujte akce na sladkosti a kupujte větší balení na týden či více. V supermarketech je cena mnohem nižší než v bufetech a stáncích. Raději vyměňte denní dávku čokolády za ovoce a zeleninu v podobě levnější a zdravější varianty.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient