Jak nebýt při tréninku bez energie

Možná vás baví běh, cyklistika či kolečkové brusle. Je jedno, jak se udržujete ve formě, protože to může mít vždy stejný průběh. Po perfektním startu po pár chvílích lapáte po dechu a už nemůžete dál. Na vině není vždy špatná fyzička.

Je dobré, když se sport stane běžnou až návykovou záležitostí. Je třeba si ho užít a ne lézt domů téměř po čtyřech. Energie na bodu nula vám při sportování všeobecně brání zařadit vyšší rychlost. Předcházejte těmto zlozvykům a příští trénink bude v pohodě.

Spánek a stres

Spousta stresu a nervozity s nedostatkem spánku huntuje tělo. Úroveň cvičení jde dolů. Když se v polovině tréninku potýkáte s nedostatkem energie, první, co musíte udělat, je změnit životní styl. Určitě to chce tréninkový deníček. Pořádně spát a omezit stres.

Pozor na nemoci a potíže

Rýma, ucpaný nos, kašel, sípání, alergie a astma. V dnešní době je alergik či astmatik každý druhý. Jaro má na svědomí zúžení dýchacích cest a při namáhavém tréninku to vadí. Je třeba se poradit s lékařem o možnostech, jak při sportu dýchacím cestám pomoci v jejich rozšíření. Jinak vaše tělo bez kyslíku moc aktivní nebude. Každá buňka ve svalech potřebuje vzduch, jinak nefunguje.

Příliš vysoká zátěž

Odhodlání cvičit denně přinese víc škody než užitku. Cvičte ob den. Po každé fyzické aktivitě musí následovat odpovídající čas na zotavení a relaxaci. Pokud jste se rozjeli příliš rychle a nemáte dostatek odpočinku, budete vyčerpaní už na začátku každého dalšího cvičení. Nedělejte víc než dva extrémní tréninky v řadě za sebou, chce to dva dny na obnovení sil. Pokud nechcete vynechat, zvolte lehčí variantu protahovacího cvičení. Pohybové aktivity kombinujte, nic nepřehánějte.

Dehydratace

Hlídejte si pitný režim. Při nedostatečné hydrataci se zvyšuje zátěž srdce, což je při sportu nebezpečné. Svaly jsou ze 70 % tvořeny vodou a bez vody nemůžete dát plný výkon. Zvažte se těsně před a po cvičení. Pokud ztratíte víc než 2 % tělesné hmotnosti, je to špatně. Během tréninku se z těla vypaří 2 až 3 litry vody. Neberte to na lehkou váhu.

Málo sacharidů

Když cvičíme, snižujeme příjem tuků a sacharidů, aby šla váha dolů. Abychom měli energii, musíme mít pohon ze sacharidů. Jejich příjem umožní spalovat kalorie. Většina žen potřebuje 1200 až 1400 kalorií denně, aby měla i zdravou hladinu energie. Pokud držíte dietu, vsaďte na kvalitní sacharidy. Sladkosti to ale nejsou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient