Jóga dává pružné tělo a pevné svaly

Jóga vám dá pružné tělo a pevné svaly, Například hathajóga, která je u nás asi nejvíc populární, je považována za jógu pro každého, bez ohledu na věk i kondici.

Jóga uvolní, posílí a dodá energii. Pomůže ulevit při zažívacích obtížích i bolestech všeho druhu. Podstatou hathajógy je tzv. kočičí pohyb, kdy protahování svalů evokuje rozvláčné pohyby kočkovitých šelem a s cílem zbavit tělo napětí. V jógovém cvičení se pohyby provádějí velmi pomalu a soustředěně. Při náznaku pocitu bolesti je sami vždy můžete ihned zastavit a nezvyšovat další napětí.

Kvalita nad kvantitu

Velmi důležitá je kvalita a nikoliv kvantita. Nejde o to strhat se a cvičit jednotlivé ásany, tedy jógové pozice až do roztrhání těla. Postačí je zopakovat třeba 2x a přejít k další. Názvy ásan vycházejí z indického jazyka a mají trochu krkolomné názvy. Tak třeba svíčka je Sarvángaásana.

Výběr ze 4 typů ásan

  • inaktivní slouží k uvolnění svalstva
  • aktivní jsou zaměřené na určité svaly
  • statické jsou k posílení rovnováhy těla
  • dynamické se mění během cvičení

Jak na jógu

K hathajóze se ideálně skládá sestava jógových ásan podle věku a zdraví. Protáhnete si celé tělo. Existují sestavy určené na protažení jen některých části těla, ale i na odbourání tuků, úlevu od určitých zdravotních potíží a sestavy zacílené přímo na určitou věkovou skupinu.

Můžete cvičit doma sami podle online videí, podle dobré knihy o józe, ale i někde ve studiu. Kurzů jógy je velké množství. Ke cvičení si pusťte relaxační hudbu. Cvičte v tichém a větraném místě na karimatce. Cvičit můžete kdykoliv v průběhu dne v dostatečném časovém odstupu od jídla.

Cvičte během dne

Ráno po probuzení protáhněte vsedě směrem k chodidlům. V koupelně při čištění zubů střídavě protahujte nohy. Vždy jednu nohu položte na okraj vany a nohu, na které stojíte, propínejte směrem dopředu i dozadu. Při česání vlasů se předkloňte dopředu ve stoji s propnutými koleny. Při vaření třeba při loupání brambor dělejte dřepy a stoupejte na špičky.

U pracovního stolu doma i v kanceláři procvičujte hýžďové svaly tím, že je v sedu na židli zatínáte a povolujete. V letadle, autobuse i autě si uvolněte hlavu tak, že ji zatlačíte proti opěradlu, pak položíte ruce na kolena a silně zatlačíte proti nim, jako byste chtěli vstát. Soustředěně napínejte a povolujte jednotlivé skupiny svalů, hýbejte rameny dopředu a dozadu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient