Krachující vztahy ruku v ruce s nezodpovědností

A v seriálu o krizích středního věku, životech single, mingle a utíkání k dvacítkám, pokračujeme dalším ožehavým tématem a tím jsou krachující vztahy. Zpověď zúčastněných není nijak veselá, ale potěšilo mě, že černý humor a sarkasmus nechyběl v menší či větší míře asi žádné z žen.

Rozchod s nezodpovědným partnerem

Tak tohle bylo to nejčastější, co jsem od žen 40+, které zůstaly samotné s dětmi, nebo samotné, když už děti vyrostly, slyšela. Podotýkám, že se v žádném případě nejedná o zlatokopky. Kdybyste je viděli a mluvili s nimi, nechápali byste, jak se do toho srabu tyto ženy mohly dostat. Zůstat se základní mzdou se třemi dětmi, když vám manžel nechal jen dluhy a na děti neplatí, opravdu není žádný med. Pro mě jsou to ženy hrdinky a upřímně před nimi smekám. A nutno dodat, že tyto ženy nemohou dělat cokoliv. Nemá jim kdo hlídat a vyzvedávat děti, nemohou budovat kariéru, jsou na vše sami.

Někteří muži prostě neuměli vydělávat peníze, většina s nimi neuměla vůbec hospodařit, někteří hráli automaty a nadělali dluhy, jiní dluhy dělali, i když automaty nehráli. Někteří pili, jiní bili a někteří obojí. Většina žen se shodovala na tom, že na partnera nebylo prostě nikdy a v ničem spolehnutí. A končilo to tím, že než mít další nezodpovědné dítě doma, kterému obrazně řečeno nemůžete dát ani na zadek, aby poslechlo, je lepší na to být sama. To jste ostatně stejně. Jen už vám nikdo ty starosti prostě nepřidělává a vy se s tím musíte sama porvat.

Jak to začíná

Faktem je, že většinou se zamilujeme do vlastností, které postupem času začneme nenávidět. Zodpovědnou osobu prostě zaujme někdo, kdo je pravým opakem. Protiklady se přitahují, jenže mnohdy, místo aby se doplňovaly, což chce dva zralé jedince, tak se požírají a ničí. Pokud pravidelně chodíte do práce, vydělané peníze investujete jen do nejnutnějších věcí a zbytek uložíte pro nenadálé události, je to super.

Imponuje vám ale často osoba zcela opačného chování. Nedělá si z ničeho hlavu, neřeší každou korunu, nechodí do stálé práce, živí se příležitostnými činnostmi a žije svým vlastním nezávislým a neorganizovaným životem. Pak si jej vezmete a čekáte, že se změní. Na obhajobu nutno dodat, že muži na tom s typy žen, do kterých se zamilovávají, často nejsou nijak lépe. A je nutno také zmínit, že kdo to zažil, ví a hlavně si pamatuje, že láska je slepá a nemá s rozumem nic společného. Navíc je zkušenost zcela nepředatelná.

Jakmile spolu začnete bydlet

Rozčarování nastává v situaci, kdy se sestěhujete do společné domácnosti a dojde k jejímu financování. Pokud partner peníze nevydělá nebo je bezmyšlenkovitě utratí za něco, co nesouvisí s nutnými režiemi na bydlení, jídlo a podobně, problémy musíte vyřešit vy. A najednou se stává z ženy muž v sukních. Ale role ženy, milenky a matky nekončí. Je to role navíc. A to by časem porazilo i vola. Pokud nevydělá a nepřinese peníze partner, musí to udělat žena.

Ženy mají tendence své partnery zachraňovat a řešit problémy za ně. Jenže to nelze věčně a zachránkyním dojde dříve nebo později síla a trpělivost. Obzvláště, když dojde na alkohol, automaty, další nesmysly, muž si začne peníze půjčovat a dělat dluhy. Utáhnout celou domácnost, starat se o děti, chodit do práce, vydržet to a nezešílet, je jen na ženě.

Nejde ale o zdravý partnerský a manželský vztah. Nezodpovědným chováním je ohrožena existence dětí a celé rodiny. Už vůbec nezbývají finance na koníčky, výlety ani zábavu. V mnoha případech dochází k exekucím. Slyšet tyto příběhy z úst opravdu inteligentních a krásných žen je šokující, smutné a zejména tvrdě pravdivé.

Buď anebo

Protože jsem se změřila na ženy, které zůstaly samotné, slyšela jsem příběhy, kdy se partner v této fázi nevzpamatoval. Bylo zřejmé, že jej jeho neuvážené a nezodpovědné chování prostě vůbec netrápilo, nehodlal nic měnit a neměl výčitky. Hledal si práci jen na oko, celé dny ležel na gauči, proseděl u počítače, nebo se toulal neznámo kde. Na to, že jej žena živí, si snadno zvykl.

Pak nastala nutnost rozhodnutí. Šancí bylo dáno nespočet a bez nápravy. Ženy už prostě neměly energii a sílu starat se o partnera stejně jako o děti, řešit za něj dluhy, problémy, vydělávat za dva na celou rodinu a dívat se, jak partner zneužívá dobroty. Nastal zlom, ultimátum a rozchod. Ženy zůstaly často s dluhy, vysáté finančně i psychicky.

Někde stačily jen neustálé nesplněné sliby. Veškerá domácnost, úklid, vaření, nákupy, vyzvedávání dětí ze školy, úkoly, nemoci, prostě vše bylo jen na ženě. Z lásky se omlouvá dlouho, nejde to ale do nekonečna. Kde vzít opravdového partnera na povinnosti i zábavu je ve hvězdách. Protože jde o cyklus článků, v minulých příspěvcích už to, že na ženu 40+ s dětmi nikdo nečeká, a to i v době, když jsou jejich děti již dospělé, už napsáno bylo.

Mnoho z žen se postavilo na své nohy. Žijí opravdu velmi skromně, ale své děti jakž takž uživí. Vesměs se jim ulevilo, i když jsou na druhé straně velmi strhané. Je jasné, že v tuto chvíli není ani na hledání partnera čas. Jiným děti odrostly a ony už jsou tak zvyklé zařizovat si vše sami a mít svůj čas, že už ani nehledají. Známá pravda, že si hledáme vždy stejné typy, je také drží ve střehu a nechuti znovu riskovat. Pár z nich udržuje vztah, kdy se jen občas partneři setkávají. Jsou-li na obou stranách děti, i když dospělé, jsou tam i potíže a rodinné vazby, proto to nikdy není jednoduché. Žít mingle je snazší. Přesto jsem všechny ty ženy viděla se upřímně a od srdce smát. Bylo to velmi osvěžující a obdivuhodné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient