Zdraví a pohyb

Jíst zdravě, přiměřeně se hýbat a být v duševní pohodě. To je recept na dlouhý, spokojený život.

Ráno

I ve spánku, kdy je metabolismus utlumený, naše tělo pracuje, zajišťuje dýchání, trávení a vylučování. Po probuzení je třeba organismus správně nastartovat, dodat energii a jídlo obsahující především sacharidy společně s bílkovinami a tuky. Během dne stačí energii udržovat. Snídat se má asi půl hodiny až hodinu po probuzení. Pokud ráno plánujete fyzickou aktivitu, potřebuje mít tělo dostatek energie. Dejte si ovesnou kaši bez cukru s čerstvým ovocem a ředěnou přírodní ovocnou šťávu. Díky těmto snadno vstřebatelným sacharidům budete mít dostatek sil při sportovním výkonu a hravě je spálíte. Nechte si 20 minut na trávení. Dejte si i 0,5 l vody, neboť je tělo během noci vypotilo. Čistou vodu dochuťte čerstvě vymačkaným citronem. Káva či černý čaj tělo odvodňují.

Dopoledne

Po ranním pohybu jsou prokrvené svaly, posílený kardiovaskulární systém a plno energie. Při sportu se vyplavují endorfiny. Po výkonu si dejte cukr na obnovení vyčerpaného glykogenu. Vhodné je müsli, ovocná nebo proteinová tyčinka a žádná poleva s tuky. Později lze dodat kefírový nápoj nebo sójové mléko, tedy bílkoviny a vápník. Pokud ráno nesportujete, stačí k svačině jogurt, tvaroh nebo zelenina s měkkým sýrem či tofu. Omezte příjem sacharidů, když je nemáme jak odbourat.

V poledne

Žádné tučné omáčky, knedlíky a smažené pokrmy. Volte grilované a dušené maso se zeleninou v podobě pestrých salátů. Můžete si dát i těstoviny. K večeři se díky vysokému obsahu sacharidů už nedoporučují. S objemem příloh to nepřehánějte. Na talíři má dominovat zelenina, které je stále ve stravě dlouhodobě nedostatek.

Večer

Pokud sportujete večer po práci, dejte si kolem 15 hodiny svačinu a později lehkou menší večeři, aby mělo tělo dostatek energie. Po zátěži přidejte druhou část večeře. Kvalita posledního jídla před spaním je zcela klíčová pro regeneraci svalů. Večeře má obsahovat kvalitní bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Dobré jsou ryby, luštěniny, libové maso, tofu i vejce. Zelenina je samozřejmost, ovoce už se večer nedoporučuje. Přílohy a sacharidy vynechte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient