Jedno jablko denně

Možná znáte staré přísloví, které tvrdí, že pokud si dáte jedno jablko denně a doktora už nebudete potřebovat. Jablka jsou opravdu velmi zdravá.

Typické české ovoce, které by nemohlo chybět v našem jídelníčku. Jablko je chutné i zdravé ovoce. Jablka jsou považována ze elixír zdraví.

Vysoký obsah vlákniny

Doporučená denní dávka je několik jablek denně, ale postačí vám alespoň jedno. Nikdy jej neloupejte a klidně snězte i jádra. Jablka mají vysoký obsah vlákniny a pomáhají nám ke zdravému zažívání. Zlepšují činnost střev, pomáhají snižovat cholesterol a působí při odvodnění organismu. Většina vlákniny je ukryta právě ve slupce, takže se loupáním nepřipravte o to nejlepší.

Pektin na detoxikace

Jablka obsahují nejvyšší podíl pektinu ze všech druhů ovoce. Pektin je rozpustná vláknina, která zabrání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a následné vylučování toxinů z těla. Předchází preventivně i vzniku rakoviny.

Sacharidy a kalorie

Dietáři asi zpozorní. Nemusíte se ale obávat. Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci jablek. Z jablka ale neztloustnete. I když jsou sladká, mají ve skutečnosti nízký obsah cukru a velmi málo kalorií. Jablka totiž obsahují až 85 % vody. Toto ovoce mohou do jídelníčku zahrnout i diabetici.

Vitamínová bomba na dosah

Jablko je velkou zásobárnou prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, které nás chrání před volnými radikály. Obsahují velký podíl vitamínu C, vitaminy B1, B2, B3, B6, vitamin E, provitamin A, kyselinu listovou a další skvělé látky. Z minerálů lze zmínit zejména nezbytné železo, zinek, vápník, křemík, měď, hořčík a draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, dbá na správnou funkci ledvin a svalů.

Největší zdravotní benefity

Jablka vás skvěle uklidní, protože blahodárně působí na nervový systém a snižují nervozitu. Hravě si poradí s nespavostí, jsou vhodná při horečce, kašli a hojí dásně. Podporují metabolismus, práci střev, regulují trávení a zmírňují akné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient