Čas na první dítě

Zkušení porodníci v tom mají jasno. Doporučují první dítě do 26 let věku matky, přesto se věk našich prvorodiček neustále zvyšuje, podobně třeba jako věk odchodu do důchodu. Pak mladým maminkám často chybí babičky, které jsou dnes v produktivním věku a ještě stále zavaleny svou prací. 

Momentálně jsme průměrně na hranici 36 let, kdy ženy mají prvního potomka. Ženy dnes sice mají v rámci jakési emancipace více možností a mateřství oddalují. Mluví se už konečně třeba o platových nerovnostech, i když je dle studií prokázáno, že stále ženy berou na stejných pozicích jen 2/3 příjmu, než berou muži. Otevírají se otázky složitých situací matek samoživitelek, zkrácených úvazků a o mateřské dovolené pro muže. Někdy se však více mluví a praxe pokulhává.

Kde je jádro pudla

V současné době je díky otevřeným možnostem i mnohem těžší najít partnera. I ti se do rodičovství moc nehrnou, chtějí něco zažít a budovat kariéru. Čím déle jsme sami, tím hůře si také zvykáme na společné soužití. S věkem rodičky se ale zvyšuje i riziko vad plodu. Výzkum Americké asociace gynekologů potvrdil, že plodnost po 35 letech věku klesá nejen u matek, ale zejména u mužů. Možnost předčasného potratu u žen starších 35 let je 20 %. Samovolný potrat ale potkává i ženy o dost mladší. Matky kolem 45 let už ve 3 % případů riskují, že jejich dítě bude mít Downův syndrom.

Těhotenství v pozdějším věku

Starší prvorodičky jsou většinou finančně více zajištěné, mají zázemí a mateřství si chtějí užít. Jde jen o to, zda těhotenství proběhne bez problémů nebo s komplikacemi. Během těhotenství a kojení dochází u matek ke zvýšené spotřebě vitaminů, minerálů a jiných živin. Velkou roli tedy hraje také správná výživa. Nejdůležitější je kyselina listová, potřebná pro syntézu DNA, tedy pro genetickou informaci pro každou buňky. Preventivní podávání kyseliny listové je studiemi vědecky doloženo. Pokud ženy porodí dítě v 45 letech, ve věku jeho plnoletosti jim bude 63 let. Jde o komunikační propad mezi generacemi, úbytek síly i zdravotní potíže. Vnoučat se už starší rodiče často nedočkají.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient