Obezitu u dětí způsobuje lenost a nedostatek pohybu

Dnešní děti mají rády laskominy, přibývají na váze, jsou hodně líné a mají rády pohodlí. Neradi se hýbou, rádi mlsají a pak mají sklon k obezitě. Příčina dětské obezity je i v rodičovské straně.

Statistiky hovoří jasně. V současné době trpí v západní Evropě 1/3 dětí s nadváhou nebo dokonce obezitou. Každým rokem jich přibude 1 milion. Navíc si svá přebytečná kila děti nesou i do dospělosti. Podle těchto výzkumů a statistik jde o 70 až 80 % z nich. Stejně jako u dospělých je dětská nadváha nebo už obezita důsledkem více faktorů. V mnoha případech jde o emoční hlad vznikající v situacích, kdy trpí dítě nedostatkem citu a lásky.

Emoční hlad

Doba je uspěchaná, lidé hodně pracují a na děti nemají čas. Pak jim to vynahrazují v podobě drahých dárků, většinou elektronických hraček. Dětem často chybí pohlazení, objetí a možnost si popovídat. Chtějí s někým sdílet své pocity, radosti a strasti. Pak se děti i dospělí často začnou uchylovat k jídlu. Je to takový přítel, který je v dnešní době snadno dostupný. Tím to pak začíná a končí.

Nedostatek pohybu

Všem nám chybí i nedostatek pohybu. Dospělí i děti se málo hýbou. Tělesná výchova už není, co bývala, po venku už děti moc neběhají a díky demokracii se nenutí do sportovních aktivit. Často pak sedí u telefonu, tabletu či notebooku a tráví čas na sociálních sítích, nebo hraním her. Z toho pramení i nedostatek sebevědomí s častými úniky do světa virtuální reality. To ale odkouká často dítě od rodičů. Příklady prostě táhnou. Dítě vidí v rodičích vzory, které pak zcela přirozeně následují.

Zaměřeno na hodnoty

V současné době plné technologií došlo k výrazným změnám hodnotového systému. Ovládá nás zrychlená doba, všudypřítomný stres, neustálý spěch, všeobecný chaos, přehršel informací, které nedokážeme zpracovat, obrovský tlak na náš výkon a stále lepší výsledky. To je tíživý dopad trpké reality dnešního životního stylu. Musíme jít svým dětem pozitivním příkladem. Změníme-li sebe, máme mnohem vyšší šanci změnit i život našeho dítěte, včetně jeho sklonu k obezitě a stylu života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient