Sociální síť je jen virtuální

O závislosti na sociálních sítích se mluví dnes a denně. Pokud tam komunikujete s lidmi, se kterými se setkáváte i v běžném životě, nebo alespoň nezanedbáváte život skutečný, máte vyhráno.

Pokud si uděláme časový limit, který strávíme na sociální síti, uděláme mnohem víc práce a můžeme se konečně soustředit na mnoho jiných věcí. Pokud se vždy uchýlíme v momentě, kdy si potřebujeme trochu odpočinout, k sociálním sítím, často nám utíká cenný čas. Obout si tenisky a jít ven na sluníčko by nám prospělo víc. I hodina na sociální síti vyměněná za čtení dobré knihy nebo strávená cvičením, může být zcela jiná. Hmatatelná podoba zážitku má mnohem větší váhu.

Skuteční přátelé

Mít mnoho přátel na sociální síti ještě neznamená, že je máme i ve skutečnosti. K tomu, abychom získali pocit, že se o nás někdo zajímá, často postačí jeden lajk. Jakmile se ale z virtuálního světa odstřihneme, počet přátel se často radikálně zmenší. Přesto jsou to přátelé reální, se kterými si můžeme povídat, zažít něco pěkného, nebo se na ně obrátit, když nám není do zpěvu. Mít čas zjistit, kteří přátelé to opravdu jsou, doopravdy stojí za to.

Cítit se lépe

Sociální sítě plné nekonečných informací, o kterých nikdy nevíme, zda jsou založeny na reálném základě, vyvolávají zmatek v hlavě. Navíc jim není nikdy konec. Každou sekundu tam přistane tisíce nových informací, které nikdy nedokážeme pojmout a zpracovat. Prádlo se dá vyprat a kniha se dá dočíst. Můžeme mít pocit z dobře vykonané práce. Informacím na sociálních sítích ale nikdy není konec. Neklid a zmatek v hlavě narůstá společně s únavou a vyčerpáním u monitoru.

Vážit si skutečnosti

Studie prokazují, že v momentě, kdy přidáme příspěvek na sociální síť a on nezíská dost lajků, začneme se často neprávem cítit špatně. Tak náš mozek funguje. Za ten pocit to ale nestojí. Odpojení se z virtuálního světa nám dává možnost konečně si vážit toho, co skutečně máme. Skutečně prožívat a zažívat. Neztrácet čas, který je třeba si udělat na něco jiného. Studie potvrzují, že ztrácíme osobní kontakty a že nám to škodí. Možná je na čase si vyzkoušet v reálném životě, jestli je to pravda.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient