JUJUBE neboli cicimek datlový. Přírodní antioxidant z Číny pro lepší imunitu.

V poslední době jsou mírnější zimy a horká léta. Proto se u nás začíná pěstovat i Jujube. Ovoce pocházející z Číny si nachází na našich zahradách stále častěji své místo. Přírodní antioxidant dokáže zlepšit celkovou imunitu našeho organismu.

Jujube, latinsky Ziziphus jujuba neboli cicimek datlový či čínská datle je opadavý keř nebo menší stromek, který patří do čeledi řešetlákový, latinsky Rhamnaceae. Někdy se mu také říká Kristovo trní. Je známo několik stovek odrůd a stromy Jujube se dožívají i 200 let. Trny se nacházejí u každého páru listů, jeden trn je rovný a druhý zahnutý. Existují však i ​​beztrnné odrůdy. Doporučuje se vysazovat vždy 2 vzájemně sprašné rostliny či odrůdy, některé přináší plody i bez opylování. Letní výhony na podzim celé opadávají společně s listy.

Jak pěstovat Jujube

Rostlina má ráda horké léto a teplý podzim, podobně jako vinná réva. Vyhovují jí jižní polohy a slunečné stanoviště ve středních polohách kde optimálně dozraje. Potřebuje výživnou půdu, snese i kamenité sušší nebo naopak vlhčí půdy, nesmí být ale studené. Není náročná na výživu a závlahu, ale ocení ji růstem i plody. Chorobami a škůdci u nás nijak netrpí. Snáší pokles teplot až do -22 ° C. První 3 roky je třeba rostlinu v zimě chránit a zabalit. Je třeba udržovat dostatečně vzdušnou korunu.

Plody podobné švestkám

Plodem Jujube je červenohnědá peckovice podlouhlého tvaru, velmi podobná našim švestkám. Během pozdního podzimu se sklízí. Většinou se suší, protože obsahují až 25 % cukrů. Usušené připomínají datle a stejně i chutnají. Plody lze dlouhodobě skladovat i čerstvé, nejlépe při teplotě kolem 3 °C. Při teplotě okolo 10 °C vydrží až 2 měsíce a při teplotě 20 °C asi měsíc. Plody lze zamrazit i zavařit, použít na marmelády, sirupy, likéry i do moučníků.

Obsah plodů

Plody jsou nutričně velmi hodnotné, používají se při chronických onemocněních i při léčbě rakoviny. Mají antioxidační účinky, omlazují organismus, zpomalují stárnutí, čistí pleť i krev, podporují trávení, snižují úzkost, působí proti stresu a únavě. Posilují imunitu, pomáhají při průjmu a posilují krvetvorbu. Zajímavý je paralytický účinek listů. Obsahují látku, která blokuje v ústech receptory vnímající sladkou chuť. Po požvýkáním listů přestane jazyk na 15 až 20 minut vnímat sladkou chuť.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient