Čeho se vyvarovat při kupování auta z bazaru

Nákup auta z bazaru je u nás velmi oblíbeným způsobem obměny rodinného vozu. Jakmile si vyhlídnete super auto, které má extrémně málo najeto, možná si místo garážovaného vozu s nízkou spotřebou v prvotřídním stavu odvezete domů bouraný vrak s motorem zcela na odpis. Ona je sice ojetina mnohem levnější, ale jen v případě, dáte-li si při nákupu pozor a vše si zkontrolujete. Může vás to vyjít dráž než nové auto. Vyvarujte se proto obvyklých chyb při kupování ojetého auta.

Málo najetých kilometrů

Neřiďte se jen pohledem na tachometr. Celkový stav vozidla vypovídá mnohem víc než číslo na tachometru. Bazary často udávají jen stav tachometru a ne počet ujetých kilometrů. Zbavují se zodpovědnosti a vy na to doplatíte. Dalším trikem je historka o tom, že auto vlastnil starý pán a moc toho nenajezdil. Napoví vám i pohled do velkého technického průkazu. Orientovat se lze i podle rodného čísla, kdy si uděláte představu o věku. Pokud auto vlastnila firma, bude počet najetých kilometrů vyšší než u soukromých aut. Zaměstnanci se nikdy o služební auto nestarají jako o vlastní.

Benzín nebo diesel

Nižší spotřeba a o něco levnější cena nafty je pro mnoho lidí jasnou volbu. Co ušetříte na naftě, o to rychle ale často přijdete při platbách za servis, údržbu a poruchový motor, na který snadno můžete narazit.

Škodovka nebo jiná značka

Vozy značky Škoda jsou tradičně kvalitní a spolehlivá auta s levným a dostupným servisem. Některé konkurenční značky jsou na tom stejně, nebo i lépe, co se týká výbavy. Škodovky jsou velmi populární a jejich cena klesá mnohem pomaleji, než je to třeba v Německu a Belgii. Když trváte na Škodovce, jeďte si pro ni do ciziny, kde ji koupíte mnohem levněji, s lepší výbavou a lépe udržovanou v zachovalejším stavu.

TIP: Alternativou k nákupu v cizině jsou vozy z programu ŠKODA Plus. Automobily takto označené mají prověřený původ, historii doloženou certifikátem a garantovaný technický stav.
Můžete si tak být jistí, že nekupujete zajíce v pytli. Další výhodou je, že jsou nabízeny i s řadou zákaznických výhod a servisním zázemím ŠKODA.

Ověřte si dokumentaci

Dokumentaci si prověřte a nepodceňujte to. Ověřte si, zda souhlasí všechna čísla na karosérii s čísly v technickém průkazu a zkontrolujte VIN automobilu. Vyplatí se zjistit si, zda není auto v majetku jiné osoby nebo společnosti, po které pátrá policie. Ať vám policisté nezabaví ojetinu bez náhrady hned, jak složíte peníze.

Soukromé inzeráty

Velké autobazary asi nebudí velkou důvěru, ale soukromí inzerenti na tom nejsou o moc líp. Auto může mít stočený tachometr či vyklepané plechy po utajené bouračce. U soukromníků je toto riziko mnohem vyšší, protože si autobazary kupovaná auta opravdu pečlivě kontrolují. Bazary poskytují vyšší jistotu správnosti dokumentů o autě. Pokud něco reklamujete, máte vyšší šanci na úspěch.

Ovlivnění emocemi

Při nákupu auta limitovaných edicí, sporťáků nebo kultovních značek často narazíte na inzerát a jdete prostě do toho. Nové auto byste si ale nekoupili s poškrábaným lakem jen proto, že tu značku chcete. Nenechte se hned ošálit emocemi a auto si prověřte.

Český trh

Dovézt si auto ze zahraničí není tak administrativně náročné, jak se traduje. Zajet si do autobazaru třeba v Německu, může být levnější a rychlejší než zakoupení u nás. Na inspektorátu zaplatíte poplatek, převezmete si převozní značky, v novém voze odjedete, zde jej přihlásíte a zajdete si na STK.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient