Děti máme jen půjčené

děti

Děti máme jen půjčené a jsou našimi hosty. Máme je nasytit, provést životem k dospělosti a nechat je jít. Jenže nám to moc nejde. Jsme na nich doslova závislé. A to mnohem více, než jsou děti na nás.

Většinou si za přátele vybíráme ty, kteří jsou na tom podobně jako my. Mají podobný styl života a obdobně i smýšlí. Žijeme v pomyslné bublině. I přesto tak nějak uvnitř tušíme, že každý z nás smýšlí trochu jinak. Jakmile nám vstoupí do života děti, tak nějak podvědomě a dobrovolně se vzdáváme všeho, co jsme před nimi měli rádi. Koníčky, sport, relax, móda a touha vypadat stále dobře. Jenže je třeba neklást na sebe až příliš vysoké nároky a získat dostatek času i pro sebe.

Není dítě jako dítě

Některé děti jsou více náročné více, jiné mnohem méně. Některé spí celou noc, jiné brečí doslova nonstop. Některé si vystačí, jiné vyžadují neustálou přítomnost a pozornost. Mateřství je prostě fuška. Nerezignovat na vlastní život je někdy těžké.

Vzory kolem nás

Možná je máte kolem sebe také. Matky, jejichž děti nonstop pláčou a vůbec nespí, a jakmile povyrostou, jsou samý problém. Přesto jsou jejich matky věčně usměvavé, upravené a půvabné. Sportují, cvičí, starají se o sebe a tak nějak se jen tak lehce zvládají. Možná vy naopak patříte k těm, co považují za největší výkon ranních patnáct minut péče, abyste se oblékli, učesali a trochu nalíčili, aby se na vás dalo koukat. Jít si po probdělé noci a psychickém vyčerpání celého dne zasportovat je mnohem náročnější než si dát ráno make-up. Přesto se mnoho žen nevzdává toho, co mají rády. I je to vyčerpává, jen to nějak nedají na sobě znát.

Síla pro sebe

Pro ženy je důležité, aby v sobě našly sílu pokračovat v tom, co mají rády při dětech a hlavně po nich, až vylétnou z hnízda. Umět být stále kamarádkou pro jiné, partnerkou pro protějšek a být tu stále i sama pro sebe, není vůbec jednoduché. Být vzorem pro naše děti i pro ty ostatní. Naučit své potomky, že s příchodem dětí vše nekončí. Nedělat z nich středy vesmíru, bez kterých se po jejich odchodu z domu celý vesmír zhroutí a zbude jen černá díra. Najít si čas pro sebe a umět žít i bez dětí. Nastavit si každý den nějaký harmonogram, naplnit jej až po okraj a nezapomenout při tom na sebe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient