Půjčku si vybírejte obezřetně. Jak zvolit tu správnou?

Potřebujete si něco koupit a musíte si na to půjčit peníze? V tom případě je potřeba nejprve důkladně zvážit, zda kupujete skutečnou nezbytnost. Právě nákup věcí, které nutně aktuálně nepotřebujete, nejčastěji vede k problémům se splácením. Potom se lidé dostávají do obtížných životných situací a je z toho velmi problematický návrat. Pokud už tedy víte, že vaše půjčka, kterou si chcete pořídit, je absolutně nezbytná, je potřeba si najít důvěryhodného poskytovatele půjčky a také se dobře seznámit s podmínkami nabídky konkrétního úvěru. Jedině tak se vyhnete budoucím komplikacím.

Zásadní kritéria výběru dobré půjčky

V prvé řadě je potřeba se podívat na to, jaké vlastnosti má půjčka, kterou si chcete sjednat. Existují některé parametry, které byste si určitě měli při sjednávání půjčky hlídat. Jedná se zejména o:

  • RPSN
  • Skryté poplatky a sankce

Co je to RPSN dnes už ví asi většina lidí. Pro jistotu to však zopakujeme. Jedná se o roční procentní sazbu nákladů. Teď je ještě potřeba si vysvětlit, co to vlastně znamená. V konečném důsledku se jedná o to, kolik za celou půjčku zaplatíte. Z této hodnoty tedy zjistíte, kolik vás celá půjčka bude ve výsledku stát. Jedná se o hodnotu udávanou v procentech, přičemž pokud jsou zde procenta v tisících, máte prakticky jistotu, že se jedná o nevýhodný úvěr, který vás přijde opravdu draho.

S nevýhodnými půjčkami jsou velmi často spojeny také vysoké poplatky a sankce, které nejsou mnohdy evidentní na první pohled. Jedná se často o sankce za předčasné splacení půjčky, téměř jistě tam patří vysoké sankce za nedodržování splátkového kalendáře.

Pozorně čtěte smluvní podmínky

Naprosto zásadní před sjednáním libovolné půjčky je pozorně si přečíst podmínky, za kterých si peníze půjčujete. Některé úvěrové společnosti vám mohu tvrdit, že podmínky jsou příliš dlouhé, a že vám stačí vědět to a to. Zpravidla je takový přístup už na první pohled podezřelý. Úvěrová společnost je povinna vám v celém rozsahu poskytnout změní smluvních podmínek. Pokud se k tomu nemá, rozhodně na tom trvejte.

V žádném případě by na vás také neměl být vyvíjen nátlak s ohledem na sjednání půjčky. Uzavření půjčky si musíte především rozmyslet a také si pozorně pročíst podmínky, jak jsme už hovořili. A to samozřejmě zabere nějaký ten čas.

Srovnávejte jednotlivé nabídky

Než si půjdete pro nějaký úvěr, rozhodně stojí za to porovnávací nabídky. Naštěstí v dnešní době internetu máte vše značně ulehčeno, a to díky tomu, že existuje velké množství srovnávačů půjček, které tuto práci udělají za vás. Jednoduše vám přehledné zobrazí vedle sebe výši RPSN u jednotlivých nabídek, zobrazí vám informace o tom, jaké se s půjčkou pojí případné poplatky, zda je zde nějaká sankce za předčasné splacení a tak dále. Můžete si například srovnat nebankovní půjčky zde. Velkou výhodou srovnávačů je to, že zpravidla srovnávají už ověřené půjčky na trhu. Nemusíte se tak obávat, že byste v těchto nabídkách našli inzerci podvodných poskytovatelů. Už to je velkou šancí k tomu, abyste vykročili směrem k dobré půjčce.

Nebankovní a bankovní půjčky

V rámci srovnávačů si můžete ale nechat srovnat samozřejmě také bankovní půjčky. V současné době již většina bank nabízí také takové půjčky, u kterých není požadováno zdlouhavé prověřování klienta. Je to zejména v těch případech, kdy má klient:

  • Běžný účet u dané banky
  • Pravidelné příjmy ze zaměstnání či z podnikání

Pokud totiž máte v některé z bank již účet, pro banku jste mnohem důvěryhodnější. Většinou například zná pohyby na vašem účtu třeba v souvislosti s vaším zaměstnání nebo s podnikáním. Banka tak na první pohled vidí, kolik asi máte peněz. Další srovnání bankovních a nebankovních půjček vám může nabídnou třeba Finmoney půjčka. Nebojte se nezávislých srovnávačů využívat, dokáží vám při výběru vhodné půjčky velice pomoci.

peníze, čas, půjčka
Půjčku si vybírejte obezřetně. Jak zvolit tu správnou?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient