Tchýně – je libo uzené, nebo raději utopence?

Téma “Tchyně” je oblíbeným a vděčným terčem vtipů. A není náhodou, že se jedná bezvýhradně o černý humor. Čím srdečněji (nebo škodoliběji) se takovým vtipům smějeme, tím více ventilujeme svou frustraci, vztek a dlouhodobě potlačované křivdy.

Všechny tyto emoce v nás vzbuzuje ta, kterou jsme si nedobrovolně vzali spolu s milovaným protějškem (jehož je pro nás škoda…).

Tchyně ví vždy všechno nejlíp. A je úplně jedno, že se tyto pravdy opírají pouze o její zkušenosti a mnohdy jen domněnky, k nimž dospěla před více než půl stoletím. Odmítá ze zásady jiný názor a vůči logickým argumentům je zcela imunní, neboť je při sebeprosazování ani neslyší.

Dřív to bylo lepší

Ano maminko, dříve bylo všechno lepší, protože jste byla mladá a možná i krásná…. bylo méně aut, více lesů. Zato si dnes můžete koupit banány a pomeranče, kdykoliv se vám zachce.

Tchýně aneb černá komedie

Tchyně umí

To je pravda! Skvěle vaří, peče, má vždy naklizeno a je dobrou hospodyňkou. Ovšem zapomenete-li jen jednou na tento fakt poukázat, například po svátečním obědě, máte další neodpustitelný vrub.

Tchyně bojkotuje vaši výchovu

Přestože své děti držela na uzdě a pečlivě dohlížela na skladbu pestrého jídelníčku, u vnoučat toto neplatí. Coby nejhodnější babička pod sluncem dětem vše dovolí a zásobuje je sladkostmi, později alespoň penězi. Můžete se pokusit argumentovat, že váš potomek má hladinu cukru hraničící s diabetem, anebo (v případě peněz) že dítě je gambler.

Pokud vás tchyně náhodou vyslechne a uvěří, najde si rychle jinou formu nežádoucích úplatků. Rozmazlování se netýká pouze dětí, vztahuje se i na vaše domácí mazlíčky.

Je jisté, že i mezi tchyněmi jsou světlé výjimky potvrzující pravidlo. Pokud tento popis nekoresponduje s tou vaší, jste ohromný klikař. A sedí-li popis dokonale, budiž vám útěchou, že v tom zdaleka nejste sami..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient