Jak se nám doma podařilo dosáhnout úspory energie

Úspory energie jsou v dnešní době, kdy spousta lidí přišla o práci nebo se jim snížil příjem, ještě aktuálnějším tématem než dříve. S blížící se zimou navíc přichází řada i na úspory tepla. I u nás doma jsme se letos snažili své výdaje za elektřinu a plyn minimalizovat. Povedlo se a určitě to zvládnete i vy.

Vždycky nám připadalo, že doma energiemi poměrně šetříme. Snažíme se zhasínat světlo, když odcházíme z místnosti. Pokud pečeme více věcí (např. moučník a poté ještě maso na oběd), dáváme věci do trouby hned po sobě, aby se nemusela dvakrát nahřívat. Takových drobných triků dodržujeme spoustu, a tak jsme měli strach, jestli pro nás vůbec ještě existuje nějaká šance, jak dosáhnout vyšší úspory energie.

Úspory si žádají počáteční investice

Na začátku vás možná moc nepotěším. Moje hlavní rada totiž zní: Chcete-li ušetřit, nebojte se nejdříve nějaké peníze investovat. Velkou změnu mohou udělat úsporné spotřebiče. Málokdo si může dovolit koupit najednou novou lednici, mrazák, pračku, sušičku atd. Nemusíte ale hned vyměňovat všechny.

Nám se osvědčilo měření spotřeby energie pomocí měřiče, který se dá přímo do zásuvky a ukáže, kolik elektřiny spotřebič odebírá. Zjistili jsme, že se nám nejvíce vyplatí nahradit starou lednici. Asi to bude platit o většině domácností, protože právě lednice je zapojená nonstop. Možná pro vás bude překvapením, že jsme koupili lednici A++ a ne A+++. Ono je však dobré nedívat se pouze na pluska. Naše 150l lednice A++ totiž spotřebuje méně elektřiny než 300l A+++.

Jak identifikovat možné úspory v domácnosti?

Všude se dá ušetřit. Přemýšlet byste měli hlavně při nákupu nových spotřebičů. Kdykoliv kupujete něco, co se zapojuje do zásuvky, vybírejte variantu, která spotřebovává co nejméně energie.

A kde jsme tohle všechno vůbec zjistili? Měření spotřeby elektrické energie i další tipy nám dal energetický poradce od společnosti E.ON. Odborník dokáže identifikovat možnosti úspory i ve vaší domácnosti, určitě ho neváhejte využít. Spoustu rad najdete přímo na webu E.ON Rádce, ale když s vámi někdo analyzuje přímo vaši domácnost, je to určitě přínosnější.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient