Fotorealistickou kresbu čtyřnohého mazlíčka dnes zvládnete s trochou trpělivosti i když se nepovažujete za zručného malíře, poradíme, jak na to!

Máte doma čtyřnohého mazlíčka, nebo třeba opeřeného miláčka, případně inklinujete k bezobratlým živočichům a preferujete hady a podobné tvorečky? Už vás někdy napadlo, jaké by to bylo si své oblíbené zvířátko zvěčnit trošku jinak než jenom na fotografii nebo do svého mobilního telefonu? Co takhle něco trvalejšího, něco, co tady bude i za pár let? Možné to neláká přímo vás, ale co někdo z vašeho okolí, vaši blízcí? Nepotěšilo by je to?   

Velkým hitem se v poslední době stává malování na plátno formou Paint by NumbersMalování podle čísel. Specializované firmy dokážou vaši fotografii přenést na plátno, jednotlivé barvy pomocí inteligentních algoritmů rozdělí na malá políčka a ty jednoduše očíslují. Ke každému číslu pak přiřadí barvu, Namalovat pak obraz jako skutečný umělec je pak jen otázkou trocha šikovnosti, zručnosti a trpělivosti. I bez uměleckých škol a řekněme si to na rovinu, dokonce i bez talentu. Krásný fotorealistický obraz čtyřnohého miláčka tak zvládnou i ti, kdo si z výtvarné výchovy nosili ze Základní školy trojky a čtyřky. Nemusíte se bát, že vám nikdy nevycházely proporce, že ruce byly příliš dlouhé a oči na portrétu se dívaly každé jinam. Nebojte se struktur a textur, zvládnout namalovat správně srst nebo peří papouška či kůži hada bude snadné. Netrapte se s kompozicí a zachycením světel a stínů. Stačí trpělivě postupovat krůček po krůčku. Návodů najdete na internetu mnoho – ať už ve formě tutoriálů na Youtube nebo můžete postupovat podle krokových a snadno pochopitelných návodů na obrazy podle čísel přímo na stránkách firem, které sady na malování podle čísel nabízejí. Vaše díla budou vypadat jako živá a namalovaná skutečnými malíři. Jasně, bude to výzva, ale bez výzev není dokonalého výsledků…

Co to je malovaní podle čísel?

Malování podle čísel je postup, který umožňuje i lidem bez znalostí o malování namalovat doslova mistrovská díla. Malování podle čísel rozdělí obraz na malé části, z nichž každé je označeno číslem, které odpovídá určité barvě. Stačí vymalovat všechny načrtnuté a očíslované úseky příslušnou očíslovanou barvou, která je součástí sady, a nakonec z obrázku vznikne hotové dokonalé realistické dílo, i když jste nikdy v životě nemalovali!

Eshopy, které se tímto fenoménem zabývají, mívají v nabídce desítky i stovky motivů – od omalovánek a obrázků na malování podle čísel pro děti s pohádkovou tématikou, se kterým si vaše ratolesti užijí plno zábavy, až po obrazy, které mohou s přehledem po vymalování viset v každé zasedačce, reprezentativní kanceláři nebo obývacím pokoji či ložnici.  

Malování podle čísel je na našem seznamu nejlepších koníčků posledních let. Je to skvělý a kreativní způsob trávení volného času a zábavy. Můžete malovat pro zábavu a relaxaci, ale také si užívat potěšení z malování bez ohledu na svůj věk nebo úroveň znalostí. Pro začátečníky je to ideální první krok k osvojení si umění malby. Stačí pouze vyplnit očíslovaná místa na plátně příslušnou barvou.

Co když si chci namalovat vlastní obraz?

Je to snadné:

  1. Nejprve najděte fotografii svých oblíbených domácích mazlíčků a pošlete ji do eshopu – my máme zkušenosti se Zuty.cz.
  2. Profesionální grafici pak připraví návrh efektu, jak bude finální obraz z vaší fotografie vypadat.
  3. Jakmile šablonu schválíte, fotografie bude převedena pomocí speciálního software do malých plošek a očíslována podle jednotlivých barev, tento obraz se pak vytiskne na malířské plátno.
  4. Podle toho, zda jste si vybrali jen plátno nebo plátno na rámu, bude připraven finální podklad. Současně s plátnem vám přijdou štětce a sada akrylových barev přesně takových, jaké budete potřebovat pro vás obraz – každá barva bude mít své číslo.
  5. Hned jak balíček dorazí, můžete se pustit do malování podle čísel. Váš obraz na míru je pak už jen vaše radost!

Jak na kvalitní podkladovou fotografii

  1. Ujistěte se, že je fotografie pěkně zblízka, abyste na hotové malbě viděli detaily.
  2. Vyberte si fotografii, na které jsou barvy jasné, pokud je fotografie rozmazaná nebo velmi tmavá, váš obraz nebude tak pěkný.
  3. Pozor na světla a stíny. Hodně „vypálené“ části od sluníčka ztrácejí plasticitu. Totéž je pak s detaily ukrytými vy stínu. Lepší méně kontrastní fotografie.
  4. Čím více detailů na fotografii vidíte, tím více budete muset malovat, takže pokud chcete, aby váš dárek opravdu potěšil a vypadal efektně dokonalý, doporučujeme více detailů. Obrazy s méně detaily vypadají ale také úžasně, jen jejich malování zabere o něco méně času. Záleží vždy na motivu.
  5. Obrázek by měl mít dostatečnou velikost – jinak mohou být okraje obrazců „zubaté“. Datová velikost obrázku by měla být alespoň 1 MB. Jak toho dosáhnout? Ideálně fotografii neořezávejte a vyfotografujte na co největší rozlišení, které vám váš digitální fotoaparát nebo mobil umožňuje. Pokud používáte klasickou fotku, domluvte si někoho, kdo má kvalitní scanner a použijte co největší podkladovou fotografii. Z občankového formátu se dělá obraz v životní velikosti dost špatně. Čím větší prostor u portrétu zabírá na obrázku tvář, tím lépe.

Co když je fotografie příliš barevná? To může být trochu problém. Samozřejmě, že ve skutečném světě vidíme kolem sebe milióny různých barevných odstínů. Jen namátkou – modrá barva může být nebesky modrá, akvamarínová, tyrkysová, královsky modrá, denim, indigo, kobaltová, ultramarínová, lapis, blankytně modrá, phtalo modrá, pruská modř, safírově modrá, signální modrá, brilantní modř, azurová, ocelově modrá, holubí, Capri modrá, noční, pastelová, a ještě plno dalších.  Co teprve růžová, fialová či zelená? Prostě těch barev a odstínů mohou být tisíce, statisíce a možná ještě více. Výrobci tak standardně nabízí maximálně do 300 odstínů. Obvykle se ale běžný obraz vejde do několika desítek. Když jsou odstíny hodně podobné software je zjednoduší a sloučí. Na vás je potom, že si můžete sem tam nějaký odstín vytvořit i sami – a to smícháním dvou rozdílných barev. Na to ale chce mít trocha citu, smysl pro barvy a zkušeností. Určitě to nezkoušejte hned na svém prvním obrazu podle čísel.

10 dobrých tipů od odborníků na malování podle čísel

Kupte si sadu s rámem. Je lepší pracovat na zarámovaném plátně, aby plátno zůstalo při práci napnuté a nevznikaly na něm záhyby. Je sice trošku dražší, ale pokud nemáte sami zkušenosti s napínáním plátna, nebo nechcete obraz nakonec zarámovat a vložit například pod sklo, bude se vám s obrazem mnohem lépe manipulovat.  

Udržujte pracovní prostor v čistotě. Fakt, bez pořádku to nepůjde. Akrylové barvy jsou dobře krycí a nepořádek na stole nebo v místě, kde budete malovat (my třeba rádi používáme malířský stojan), je potřebný. Pro udržení čistoty je užitečné zakrýt místo, kde plánujete pracovat, starými novinami nebo třeba plastovým ubrusem. Barvy nejsou příliš tekuté a riziko znečištění místa není tak vysoké. Přesto vám čisté a uklizené místo pomůže soustředit se na práci a nenechat se rozptylovat cákanci a skvrnami.

Začněte shora. Již namalované kusy se vám nebudou ve výsledku rozmazávat, to, pokud chcete malovat v zátahu třeba hodinku nebo dvě. Než jedna barva zaschne, můžete v pohodě skočit na další a další. Pokud jste levák, je lepší začít od pravého horního rohu, zatímco pokud jste pravák, začněte od levého horního rohu. Tímto způsobem bude riziko rozmazání minimální.

Začněte od pozadí. Obvykle mívá větší plochy a sem tam nějaké přečmárnutí do druhého pole se ztratí, určitě víc třeba než v detailu očí. Obecně když začnete od větších ploch, nebudete také trávit tolik času mytím štětců mezi jednotlivými barvami. Malujte postupně jednou barvou, nejlépe tmavšími barvami. Ty jsou obvykle součástí pozadí a pomohou vám vytvořit obrys, který vám dá celkovou představu o obraze, který se chystáte malovat. Jakmile skončíte s pozadím, pokračujte s menšími plochami.

Po použití zavřete víko nádoby s barvou. Barvy mají tendenci vysychat a pokud se k rozdělané práci vrtit třeba za týden, až budete mít o víkendu zase hodinku dvě času, suchá barva by vám práci zkomplikovala. Pokud barva zaschne, můžete zkusit přidat vodu, abyste obnovili její krémovou strukturu.

Mezi každou barvou štětec pečlivě omyjte. Štětce čistěte pokaždé, když přecházíte z jedné barvy na druhou na plátně s barvami podle čísel. Barva velmi rychle zasychá a pokud štětec ihned neumyjete, zničí se. Můžete si připravit láhev s vodou a misku na čištění štětců. K čištění štětců je také velmi užitečná mokrá utěrka.

Nebojte se dělat chyby. Nikdo učený z nebe nespadl. Jak barva zaschne, není problém ji přemalovat. Chybami se člověk učí. Pokud vyplníte číslo špatnou barvou, nemusíte si dělat starosti. můžete počkat, až barva zaschne, a zakrýt povrch správnou barvou. Pokud pod ní stále vidíte špatnou barvu, zkuste ji zakrýt další vrstvou správné barvy.

Dělejte si přestávky – užívejte si to. Nestresujte, zítra je taky den a pokud si práci hezky rozložíte, můžete se na ni těšit. Těšení je někdy lepší než samotná činnost. O to víc vás bude pak bavit výsledek. Malujte po částech a pokaždé si to více užijete. Nespěchejte, kdykoli budete mít pocit, že vám to trvá dlouho, vzpomeňte si, že Leonardu da Vinci trvalo 7 let, než dokončil Monu Lisu.

Použijte bílou tužku, abyste skryli čísla/čáry. Náš tajný tip. Světlejší barvy mohou, zvláště, pokud je více zředíte, méně krýt. Běloba vám pomůže číslice a obrysy snadno zakrýt.

Udržujte domácí zvířata a děti na uzdě. Aby z výsledku něco bylo, mělo by se dožít bezpečně svého domalování a vystavení😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *