Deset věcí, na které nezapomenout při plánování jednodenního horského výletu

Ať už se chystáte na pohodovou túru do Brd, Beskyd či na Šumavu s pomocí módních trekingových holí, nebo míříte na obtížnější výstup do Tater či Alp s lany a úvazky, správné vybavení je nezbytné. Když se něco pokazí, což se bohužel stává, může to znamenat rozdíl mezi drobnou nepříjemností a hrozivým výsledkem. Jak pro nováčky, tak pro zkušené cestovatele v terénu je důležitou součástí příprav před výletem výběr základní výbavy pro jednodenní turistiku.

Deset základních věcí pro jednodenní turistiku

  1. NAVIGACE – Mapa a kompas jsou dvě základní pomůcky, které by vás měly doprovázet na každém výletě do přírody. Jsou spolehlivé, lehké, odolné a zaručeně jim nikdy nedojdou baterie. Mohou vás ochránit před zablouděním nebo vám pomoci znovu najít cestu. Nebudou vám však k ničemu, pokud nebudete vědět, jak je používat. Než se tedy vydáte na další výlet, oprašte si informace o tom, jak používat mapu a kompas a jak se neztratit. Doporučujeme také uchovávat mapy v průhledném nepromokavém sáčku na mapy, aby zůstaly suché a chráněné. Ačkoli technicky vzato nepatří do seznamu 10 základních věcí, taková GPS navigace nebo mapová aplikace v telefonu jsou také vynikajícími nástroji pro doplnění mapy a kompasu. Pokud plánujete GPS používat pravidelně, možná budete chtít mít u sebe USB powerbanku pro případ, že by vašemu zařízení došla šťáva. Přestože přístroje s GPS mohou být na výletě velmi pohodlné a užitečné, nikdy by neměly plně nahradit mapu a kompas.
  2. OCHRANA PŘED SLUNCEM – Ochrana před sluncem je nesmírně důležitou součástí každého výletu do terénu, a to i v případě, že počasí vypadá zamračeně. Opalovací krém, balzám na rty s ochranným faktorem, sluneční brýle (nejlépe polarizační), klobouk s krempou a ochranné oblečení by měly být považovány za nezbytnou součást každého turistického výletu. Ošklivé popáleniny od slunce, krvácející popraskané rty a stavy jako sněžná slepota mohou být vysilující, pokud se síle slunce nevěnuje patřičná pozornost.
  3. ZATEPLENÍ – Počasí se může na každém výletě do divočiny rychle změnit, proto vždy doporučujeme vzít si s sebou další izolační vrstvu oblečení, a to i na výlety za teplého počasí. Jednoduché vrstvení a rychleschnoucí systém oblečení vám zajistí bezpečí a teplo, když teploty klesnou. My si například téměř na každou turistickou výpravu přibalíme péřovou bundu s kapucí a ochranu proti dešti, a to bez ohledu na předpověď počasí. Raději se vyhněte bavlněným výrobkům, které dlouho schnou a odvádějí teplo od těla. Místo toho noste rychleschnoucí syntetické vrstvy a hospodařte s potem, aby se vaše oblečení nenasáklo potem. Mokré oblečení vás rychle prochladí.
  4. OSVĚTLENÍ – Na každou pěší túru si bereme spolehlivou čelovku, i když neplánujeme být venku po setmění. Někdy výlet trvá déle, než jsme očekávali, a ztratit se ve tmě může špatnou situaci rychle zhoršit. Pokud se někdy nečekaně ocitnete v terénu, když už ubývá denního světla, budete rádi, že máte baterku, která vám pomůže najít cestu domů. Na túry obvykle vyrážíme i s telefony, jejichž vestavěné svítilny slouží jako dobrý záložní zdroj světla. Před túrou si také nezapomeňte otestovat baterie.
  5. LÉKÁRNIČKA – Při cestách do terénu byste s sebou vždy měli mít komplexní lékárničku. Většina baťůžkářů si kupuje předpřipravenou lékárničku, která poskytne lehkou a spolehlivou výbavu pro drobné potíže. S přibývajícími zkušenostmi na stezkách budete moci lékárničku doplňovat nebo odebírat podle svých individuálních potřeb. A vždy se ujistěte, že jste vyměnili vše, co jste použili, jakmile jste se vrátili z treku domů.
  6. OHEŇ – Umět rozdělat oheň v nepříznivém počasí může být dovednost, která vám v přírodě doslova zachrání život. Abychom oheň rozdělali co nejsnadněji, bereme si s sebou vždy dva malé zapalovače (jeden máme v suchu jako zálohu), několik zápalek odolných proti bouřce a několik malých podpalovacích kostek. Podpalovače používáme jen tehdy, když je opravdu potřebujeme, ale rozdělávání ohně je díky nim mnohem snazší, zejména ve vlhkých podmínkách. Hodí se i skladný vařič. Lihový je lehčí, plynový znamená nést s sebou navíc i kartuše. To se hodí při vícedenních tripech.
  7. OPRAVÁŘSKÁ SOUPRAVA A NÁŘADÍ – Na každý výlet do přírody si s sebou bereme lehký multifunkční nástroj a základní opravárenské vybavení. Jednoduchý multifunkční nůž, se bude hodit v různých situacích. Lepicí páska a houževnatá páska jsou také vynikajícími nástroji pro opravu vybavení v terénu, takže na túrách máme v batohu vždy malé množství obojího. Hodí se i nějaká ta karabina a alespoň několik metrů lana, skoby a samozřejmě cepín.
  8. VÝŽIVA A HYDRATACE – Při přípravě na túru se musíte ujistit, že s sebou máte dostatek kalorií, abyste si udrželi energii na dlouhý den aktivity. Na túře běžně svačíme tyčinky, sušené ovoce, ořechy a sušené maso. Pro vydatnější oběd si rádi přibalíme bagetu, housku s trvanlivým salámem a sýrem. Hodí se i tabulka čokolády. Na treku je naprosto nezbytné zůstat dobře hydratovaný. Vaše tělo potřebuje vodu, aby všechny jeho důležité systémy správně fungovaly. Voda vám pomůže ochladit se, když je vám horko, zahřát se, když je vám zima, a udrží vaše svaly a klouby ve správné činnosti, abyste se na túře nezranili. Ujistěte se, že máte s sebou dostatek vody na celou dobu túry, nebo si nastudujte, kde se na vaší trase budou nacházet zdroje vody. Pro 24hodinovou zásobu vody se doporučuje 4 litry na osobu. Ujistěte se, že voda je snadno dostupná prostřednictvím lahví na vodu nebo hydratačního měchýře, abyste mohli během túry volně pít.
  9. PŘÍSTŘEŠEK – Pokud se vydáváte na vícedenní výlet s batohem, určitě už máte v batohu přístřešek. Na jednodenní pěší výlety však doporučujeme vzít si s sebou malý, lehký nouzový přístřešek pro případ, že byste museli nečekaně strávit noc venku. Hodí se i nouzové deka, skladná karimatka nebo bivak. Jsou to lehké a cenově dostupné pomůcky, které vám mohou potenciálně zachránit život, pokud se někdy ocitnete na opravdu špatném místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *