Zkušenosti s kolagenem. Jak najít ten nejlepší?

Jestli se jako já zajímáte o zdravý životní styl, fitness, určitě jste se ocitli ve světě mnoha pojmů. Proteiny, kreatiny nebo i kolagen. Zdá se to jednoduché, kolagen pomáhá regenerovat, takže koupím lahvičku, která jím je nabušená nejvíc. Jen o to ale nejde. Dejte si pozor na nekvalitní kolagen. 

Kolagen – typy

Předně si řekněme, co kolagen vlastně je. U každé látky byste měli znát její účel, abyste pochopili, co pak máte studovat ve složení výrobku. Kolagense sám o sobě vyskytuje v našem těle. Jde o druh bílkoviny, která je základní stavební jednotkou pojivových tkání organismu. Nejčastěji kolagen najdeme ve vazech, chrupavkách, kostech i kůži. Látka umí regenerovat, což je skvělé. Jenže s věkem tělu ubývá, po čtyřicítce dokonce rapidně. Lze jej ale doplňovat. Musíte vědět, jaký kolagen si koupit. Kolagen se od běžné bílkoviny liší složením aminokyselin, postrádá esenciální aminokyselinu Tryptofan, kterou si tělo neumí vytvořit, takže kolagen jako takový neumí nahradit klasickou bílkovinu. 

Proč hydrolyzovaný kolagen? 

Až si budete vybírat kolagen, studujte jeho původ. Všeobecně se dělí na hovězí, vepřový a rybí, nejlepší je podle expertů ten rybí, který nám bude nejvíc svědčit. Díky speciálnímu způsobu hydrolýzy si totiž uchová množství nám potřebných aminokyselin a nejlépe se vstřebává do těla. Hovězí a vepřový kolagen si můžete koupit také, ale měly by být upraveny právě onou hydrolýzou. Jak mi můj trenér řekl, hydrolýza jako proces umožní, aby se z proteinových fibril kolagenu vytvořily menší kolagenní peptidy, které se lépe vstřebávají. V takové formě pak kolagen regeneruje, uzdravuje a omlazuje. Tak takový doplněk doporučuji, hydrolyzovaný kolagen, který vám uchová mládí. Ovšem musíte vědět, z čeho se skládá a jak byl upraven.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *